Pasărea Măiastră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

- Buna pasare maiastra! Povesteste-ne ceva frumos! - Dragii mei copii am sa va povestesc peripetiile mele dintr-un drum spre tarile calde. Plecasem de acasa si in drum ne-am intalnit mai multe pasari maiestre care aveam acelasi drum de urmat. Am zburat noi ce am zburat si am ajuns la ocean. Acolo ne-am odihnit, dupa care a inceput partea cea mai grea. Trebuia sa zburam fara oprire doua zile. Una dintre prietenele mele s-a imbolnavit si zbura din ce in ce mai incet. Eu am ramas in urma cu ea, iar cand am ajuns la o insula, am ingrijit-o cum stiam eu mai bine, cum invatasem de la Constantin Brancusi. Am ajuns cu intarziere de o saptamana in tarile calde, dar mi-am castigat o prietena pentru toata viata. Asa sa va ajutati si voi, copii! - Asa o sa facem, au spus copii! Te asteptam sa ne mai spui si alte povesti, pasare maiastra. Mihai Eminescu s-a nascut la Botosani la 15 ianuarie 1850. Este al sapte-lea din cei 11 copii ai caminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de tarani romani din nordul Moldovei si al Ralucai Eminovici, nascuta Jurascu, fiica de stolnic din Joldesti.

Isi petrece copilaria la Botosani si Ipotesti, in casa parinteasca si prin imprejurimi, intr-o totala libertate de miscare si de contact cu oamenii si cu natura. Aceasta stare o evoca cu adanca nostalgie in poezia de mai tarziu (Fiind baiet sau, O, ramai). Intre 1858 si 1866, urmeaza cu intermitente scoala la Cernauti. Termina clasa a IV-a clasificat al cinci-lea din 82 de elevi dupa care face 2 clase de gimnaziu. Paraseste scoala in 1863, revine ca privatist in 1865 si pleaca din nou in 1866. Intre timp, e angajat ca functionar la diverse institutii din Botosani (la tribunal si primarie) sau pribegeste cu trupa Tardini-Vladicescu. 1866 este anul primelor manifestari literare ale lui Eminescu. In ianuarie moare profesorul de limba romana Aron Pumnul si elevii scot o brosura, Lacramioarele invataceilor gimnazisti, in care apare si poezia, La mormantul lui Aron Pumnul semnata M. Eminoviciu. La 25 februarie/9 martie pe stil nou debuteaza in revista, Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia, De-as avea. Iosif Vulcan ii schimba numele in Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet si, mai tarziu, si de alti membri ai familiei sale. In acelasi an ii mai apar in, Familia inca 5 poezii.

Din 1866 pana in 1869, pribegeste pe traseul Cernauti-Blaj-Sibiu-Giurgiu-Bucuresti. De fapt, sunt ani de cunoastere prin contact direct a poporului, a limbii, a obiceiurilor si a realitatilor romanesti. A intentionat sa-si continue studiile, dar nu-si realizeaza proiectul. Ajunge sufleor si copist de roluri in trupa lui Iorgu Caragiali apoi sufleor si copist la Teatrul National unde il cunoaste pe I. L. Caragiale. Continua sa publice in, Familie, scrie poezii, drame (Mira), fragmente de roman, Geniu pustiu, ramase in manuscris; face traduceri din germana.

Intre 1869 si 1862 este student la Viena. Urmeaza ca auditor extraordinar ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pasarea Maiastra - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
992 cuvinte
Nr caractere:
4 515 caractere
Marime:
10.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Sus!