Pădurea spânzuraților

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nuvelele care preced romanul Padurea spanzuratilor sunt Catastrofa, Itic Strul dezertor si Hora mortii, pe baza carora Liviu Rebreanu creeaza primul roman de analiza psihologica, obiectiv si realist din literatura romana, motiv pentru care prozatorul este considerat creatorul romanului romanesc modern.

Tema romanului o constituie evocarea realista si obiectiva a primului razboi mondial, in care accentul cade pe conditia tragica a intelectualului ardelean care este silit sa lupte sub steag strain impotriva propriului neam; Padurea spanzuratilor este monografia incertitudinii chinuitoare (G. Calinescu). Rebreanu este in acest roman un analist al starilor de constiinta, al invalmaselilor de ganduri, al obsesiilor tiranice (Tudor Vianu). Geneza. Romanul este inspirat dintr-o tragedie personala, fratele scriitorului, Emil, ofiter in armata austro-ungara fusese condamnat si spanzurat pentru ca incercase sa treaca linia frontului la romani; si o intamplare conjuncturala si anume aceea ca Rebreanu vazuse o fotografie care-l cutremurase, imaginea reprezentand o padure de copacii careia atarnau spanzurati cehi. Prozatorul marturiseste insa ca tragedia fratelui sau a fost numai un pretext literar, deoarece Apostol Bologa nu are nimic din acesta, cel mult poate cateva trasaturi exterioare si unele momente de exaltare, in Apostol Bologa am vrut sa sintetizez prototipul propriei mele generatii, sovairile lui sunt sovairile noastre, ale tuturor. Metafora din titlul romanului, Padurea spanzuratilor, este explicata de capitanul Klapka, care povesteste cum in Cehia ofiterii cehi patrioti au fost ucisi de regimul austro-ungar, facand o padure de spanzurati. In ochii lor Klapka vede, ca si Apostol Bologa, o stralucire neobisnuita: m-am uitat bine in ochii lor, straluceau cumplit, ca niste luceferi prevestitori de soare si atat de maret si cu atata nadejde, ca toata fata lor parea scaldata intr-o lumina de glorie. De aceea, Klapka simte ca este frate cu cei stralucitori de sub streang. Este o proiectie a dramei lui Apostol Bologa in alt spatiu. Simbolistica titlului este antitetica, padurea sugerand viata in infinitul temporal si spatial, iar spanzuratoarea moartea hotarata printr-un destin exterior. Titlul anticipeaza destinul lui Bologa si finalul inevitabil al vietii sale.

Structural, romanul este alcatuit din patru carti, fiecare avand cate 18 capitole, cu exceptia ultimului, care are doar 8 capitole, fapt ce a fost interpretat de critica literara prin aceea ca viata tanarului Bologa s-a sfarsit prea curand si intr-un mod nefiresc. Romanul are doua planuri distincte, care evolueaza paralel, dar se interconditioneaza, unul al tragediei razboiului, altul al dramei psihologice a personajului.

Ca si in romanul Ion, constructia este circulara si simetrica, romanul Padurea spanzuratilor incepe si se termina cu imaginea spanzuratorii si cu privirea luminoasa a condamnatului. Compozitional, romanul ilustreaza cateva simboluri ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Padurea Spanzuratilor - Varianta 6
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 779 cuvinte
Nr caractere:
26 369 caractere
Marime:
21.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Sus!