O scrisoare pierdută

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comedia este specie a genului dramatic prin care autorul critica aspecte ale vietii sociale, trasaturi de caracter prin intermediul personajelor ridicole, intre care se nasc conflicte puternice. Critica aspectelor abordate se face prin intermediul comicului de situatie, de caracter, de limbaj, iar modul de expunere este dialogul.

Comedia are scopul de a indrepta acele defecte umane si sociale prin ras. Principalele mijloace artistice de realizare a comicului sunt satira si sarcasmul, folosite pentru a crea ridicolul, atat in ilustrarea aspectelor imorale ce se petrec in societate, cat si a caracterelor umane dominate de defecte morale.

O scrisoare pierduta de Ion Luca Cragiale este o comedie de moravuri politice, ilustrand dorinta de parvenire in timpul campaniei electorale pentru alegerea de deputat.

Pe fundalul agitatiei oamenilor politici aflati in campanie electorala, se nasc conflicte. Locul actiunii este capitala unui judet de munte, iar in timpul in care se petrec intamplarile este plasat la sfarsitul secolului al XIX-lea. Actiunea poate fi structurata pe momentele subiectului. Expozitiunea plaseaza intamplarile in loc si timp si prezinta cateva personaje: Stefan Tipatescu, prefectul judetului, politaiul, Pristanda.

Intriga o constituie pierderea unei scrisori cu continut amoros adresata de Tipatescu sotiei aliatului sau in politica, Zaharia Trahanache. Scrisoarea ajunge in posesia lui Catavencu, seful opozitiei, care isi santajeaza cu ea adversarul.

Desfasurarea actiunii prezinta faptele declansate de pierderea scrisorii atat de catre Zoe, cat si de catre cetateanu turmentat si mai apoi de Catavencu, rasturnarea situatiei in privinta alegerii candidatului, incaierarea celor doua grupuri politice la adunarea electorala.

Punctul culminant este numirea altui candidat, mai canalie decat Catavencu, numirea impusa de la centru, in urma unui alt santaj tot cu o scrisoare.

Deznodamantul prezinta impacarea surprinzatoare a tuturor adversarilor politici la manifestatia data in cinstea celui alesului. Comicul de situatie este foarte bine reprezentata prin intamplarile care starnesc haosul: pierderea si gasirea succesiva a scrisorii, postura in care se afla Trahanache, cea de sot inselat, care se preface doar a fi naiv, incaierarea alegatorilor, etc.

Comicul de caracter contureaza personajele ridicole, creeaza tipologii umane, dominate de trasaturi morale definitorii pentru caracterul acestora.

Astfel, Ghita Pristanda, politaiul orasului, este tipul slugarnicului, prezent in piesa de la inceput pana la sfarsit in toate momentele cheie ale actiunii. Lipsit de demnitate, functionar servil, incalca legea constient si-l aresteaza abuziv pe Catavencu, deoarece primise ordin verbal de la comisarul Fanica. Lingusitor, se pune bine cu Nae Catavencu in eventualitatea ca acestuia i-ar izbuti santajul. Prin intermediul monologului sau al dialogului ii cunostem micile furisaguri la care se preteaza. Indirect, prin faptele ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O Scrisoare Pierduta - Varianta 13
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
641 cuvinte
Nr caractere:
3 611 caractere
Marime:
8.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Sus!