Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desi despre taranul roman s-a scris mult pana la M. Preda, Morometii este un roman original, in care taranul este privit dintr-o alta perspectiva inedita.

Scriitorul infatiseaza aici tragedia unei familii de tarani din perioada intrebelica, ce traiesc sub amenintarea istoriei. Romanul se deschide cu o notatie asupra timpului bland si ingaduitor cu oamenii: In Campia Dunarii, cu cativa ani inaintea celui de-al doilea razboi mondial, se pare ca timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare.

Dar tocmai timpul aparent nemiscat, ingaduitor genereaza drama lui Moromete, care traieste cu iluzia ca este protejat, ca nu se va schimba niciodata nimic. La inceput, personajul pare bine ancorat in rolul sau de stapan si de protector al familiei sale, iar la lumea in care traieste se raporteaza ca la o realitate fixata in eternitate.

Firul epic al romanului se deruleaza si el molcom, personajele au timp sa gandeasca si sa se exprime, gesturile lor sunt libere, existenta lor nu este, deocamdata, tulburata de conflicte prea mari. Oamenii traiesc parca dupa o ordine prestabilita, in conformitate cu un cod stravechi al existentei taranesti; viata nu este tulburata de nimic in acest spatiu intins, existenta este calma, neprecipitata. Membrii familiei Moromete cineaza linistiti in tinda, stransi in jurul unei mese joase si rotunde de lemn, aceeasi din timpul primei casatorii a lui Ilie Moromete si care poarta semnele arsurilor de tigaie. Fiecare membru al familiei ocupa un loc capabil sa evoce simbolic locul lui in structura familiei. Cei trei frati mai mari, Achim, Nila si Paraschiv, proveniti dintr-o alta casatorie, stau mai departe, in apropierea usii, ca si cand ar fi gata sa plece. Catrina se afla mai aproape de copiii ei facuti cu Moromete: Niculae, Ilinca si Tita, pe locul de langa vatra intoarsa spre strachinile si oalele cu mancare de pe foc. Moromete sta pe pragul dintre odai, dominandu-i pe toti ceilalti cu privirea lui autoritara.

Fiecare isi cunoaste locul si rolul in familie; casa, satul reprezinta inpreuna un univers fara mistere si poate tocmai de aceea, evenimentele iesite din comun sunt rare.

Sub imperiul timpului rabdator, viata si moartea coexista, nici macar acesta din urma nu mai tulbura, poate doar evenimentele legate de plata funcierii si a altor dari.

Dar prin perdeaua timpului care, totusi, se scurge, se intrevad conflicte ce se dezvolta lent si care vor destrama iluzia de incremenire, de neschimbare. Sunt conflictele dintre Moromete si cei trei feciori mai mari, dintre Catrina si Moromete, Niculae si Moromete, dintre Moromete si stapanire, dintre comunitatea patriarhala a lui Moromete si dorinta celor trei baieti, Achim, Nila si Paraschiv de a fi liberi, independenti din punct de vedere economic. Multe dintre aceste conflicte sunt intretinute de Maria Moromete, sora lui Ilie, colportoarea de zvonuri si cea care va facilita destramarea familiei fratelui ei.

Tot ea ii va indemna pe cei trei baieti, Achim, Nila si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morometii - Varianta 18
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
4 373 cuvinte
Nr caractere:
20 936 caractere
Marime:
23.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, personaje, actiune
Predat:
la liceu
Sus!