Previzualizare referat:

Extras din referat:

- romanul debuteaza cu sosirea familiei Moromete de la camp, cand baietii fug sa se odihneasca, fetele se duc sa se scalde, Mormete ramanand singur sa descarce caruta si sa o traga la umbra celor doi mari salcami din curtea lor.

- imediat ce termina cu caruta, iese la drum pentru a vedea daca este cineva pe acolo, dar nu-l intalneste decat pe Tudor Balosu, a carui companie nu-l incanta deloc pe Moromete.

- Balosu aduce din nou in discutie dorinta sa de a cumpara unul dintre salcamii lui Moromete, dar acesta il trateaza cu dezinteres, fiind intrerupti de nevasta lui Moromete, Catrina, care era indignata ca au disparut toti si ca ea a ramas sa munceasca singura.

- in timp ce mulgeau oile, Niculae vrea sa-i spuna mamei sale sa-l convinga pe Moromete sa dea oile la cioban, pentru ca el sa se oata duce din nou la scoala.

- odata cu venirea serii, Catrina incepe sa-si strige familia pentru a veni la masa, iar cainele a intrat pe langa ea si le-a furat branza.

- in timpul mesei, Achim a adus vorba despre plecarea lui la Bucuresti cu oile pentru a face rost de bani, dar Moromete nu i-a dat nici un raspuns clar.

- Birica hotaraste sa se duca la Polina pentru a sta de vorba cu ea si pentru a vedea daca fata se gandeste macar putin la el, dar in locul fetei la poarta iese Balosu pus pe scandal, fiind gata sa se ia la bataie cu acesta.

- Birica afla de la Moromete, in timp ce-l astepta pe Nila, ca Polina urma sa se casatoreasca cu Stan Cotelici, iar Birica, nervos, incepe sa injure la poarta lui Balosu si sa-i strige Polinei ca poate sa se marite cu cine vrea.

- impreuna cu Nila, Moromete hotaraste sa-l lase pe Achim sa se duca la Bucuresti cu oile.

- auzind discutia si hotararea celor doi, Niculae se bucura ca nu o sa mai se scoale cu noaptea in cap sa plece cu oile si ca in sfarsit o sa scape de Bisisica.

- isi face aparitia si Maria Moromete, sau Guica cum era numita prin sat, care era sora lui Moromete si cei trei frati se dusesera la ea in acea seara pentru a-i spune vestea cea mare.

- era numita Guica deoarece de cate ori trecea cate un negustor cu fructe ea lua din ele, manca si apoi intreba cat costa, iar cand i se raspundea spunea ca sunt stricate si acre si incepea sa tipe ca o purcea, dupa cum spunea un negustor mocan.

- intr-o seara, Moromete il trezeste pe Nila pentru a-l lua cu el in gradina pentru a taia salcamul mult dorit de Balosu, din gradina auzindu-se bocetele unei femei din cimitir care il plangea pe baiatul ei care murise.

- odata cu venirea diminetii, au izbutit si cei doi sa doboare salcamul a carui cadere a rasunat in tot satul.

- dupa ce a stat de vorba cu Balosu, si au baut ceva, acesta din urma, i-a dat banii lui Moromete pentru ca acesta se grabea sa plece din casa cumparatorului spunand ca are treaba.

- deoarce statul daduse ordin care spunea ca toti feciorii trebuie sa mearga la armata, si baietii lui Moromete s-au vazut siliti sa se duca, invatatorul Gheorghe Toderici, fiind ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morometii - Varianta 16
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
7 539 cuvinte
Nr caractere:
29 411 caractere
Marime:
24.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, roman
Predat:
la liceu
Sus!