Moartea tristețe sau bucurie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Moartea- unul dintre momentele capitale ale existentei umane- reprezinta un fenomen natural, inevitabil. Asemenea unui copac, cu trecerea timpului, omul se usuca si moare; spre deosebire de fiinta umana, pomul renaste, adapostind sub umbra sa alte generatii omenesti.

Acestui fenomen i se acorda o deosebita atentie, in special in arta, mari artisti reusind sa-i exploreze si cele mai mici ascunzisuri.

Astfel, in literatura romana, o viziune ampla asupra mortii a avut-o poetul Tudor Arghezi; Intr-una dintre operele sale, De-a v-ati ascuns, autorul vede moartea ca pe un joc viclean de batrani, de copii, acesta avand loc odata, dupa scapatat. Le vorbeste copiilor sai despre acest moment, facand referire la joc pentru a nu-i inspaimanta prea tare, cu toate ca el cunoaste viclenia mortii si spune cu durere-n suflet Asa e jocul/ Arde-l-ar focul! . Cea mai mare dorinta a sa este aceea ca, dupa moartea unui membru al familiei, ceilalti sa-si urmeze cursul vietii, renuntand la a mai varsa lacrimi zadarnice. Intr-o alta poezie de-a sa, Arghezi percepe in mod diferit aceste lucruri; de aceea, in Duhovniceasca, intreg Universul este cuprins cu bratele reci si-ntunecoase ale mortii, raza vietii si a sperantei neputand patrunde. Crucea- simbol al biruintei- este si ea invaluita-n intuneric, moartea aratandu-si cu mandrie stapanirea pe intreg cuprinsul. Poetul aduce insa o consolare in ceea ce priveste momentul tragic, scotand la lumina poezia De ce-as fi trist? . In speranta ca viata a fost traita pana la capat si ca a facut tot ce i s-a dat sa faca, se resemneaza asteptand cu pace sunetul de clopot al ceasului batran si prafuit. Acestei imagini senine i se opune, insa, ultimul vers, si totusi, care lasa un loc de parere de rau, ce exista, cu siguranta, in inima oricui, aflat in aceasta situatie.

Oamenii din popor, vad moartea ca pe o calatorie indepartata, dar si un moment dureros in care se despart de cei dragi, porniti cu pasi greoi pe drumul fara intoarcere.

Inmormantarea are un ritual specific, fiind respectat cu strictete; mortul este privegheat, la cap i se pune crucea-altarul pe care Mantuitorul Iisus Hristos a purtat pacatele noastre- apoi preotul ii canta Vesnica pomenire! pentru adormirea in pace a raposatului, iar, in cele din urma, intr-un car tras de boi, este dus la cimitir. Dupa ce este astupat cu tarana, rudele si cei apropiati fac un parastas cu mancare si bautura din belsug pentru sufletul mortului.

Prin Iisus Hristos, Dumnezeu le-a aratat oamenilor ca ne vom intoarce candva din aceasta calatorie, poate mai buni, mai intelegatori fata de semenii nostri. O data cu cea de-a doua venire a Mantuitorului, toti vor invia si se vor intoarce spre o lume mai buna.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moartea Tristete Sau Bucurie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
542 cuvinte
Nr caractere:
2 337 caractere
Marime:
7.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
moarte, fenomen natural
Predat:
la gimnaziu
Sus!