Miorița, caracterizarea ciobănașului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Literatura populara folclor, traditii creeaza emotii si transmite un mesaj artistic. Operele populare au mai multe variante si au caracter sincretic, fiind insotite de alte manifestari cantec, teatru. Litaeratura popularq constituie un izvor de inspiratie pentru toti marii autori de opere literare, inclinatia spre creatie si spre frumos a poporului nostru manifestandu-se inca din cele mai vechi timpuri.

Balada Miorita a fost considerata cea mai frumoasa epopee pastorala din lume, o adevarata minune poetica (Alecu Russo), acea inspiratiune fara seaman, acel suspin al brazilor si al izvoarelor de pe Carpati (Mihai Eminescu). Fiind cea mai nobila manifestare poetica a neamului nostru (Mihail Sadoveanu), ea este totodata o marturie prin timp a geniului creator al poporului roman, deoarece fascineaza prin bogatia de idei si sentimente, ca si prin gama, la fel de bogata de procedee artistice.

Pe langa minunata alegorie a mortii, o alta dovada a frumustetii baladei Miorita este si realiazrea celor doua portrete, al maiucutei batrane si al baciului moldovean. Ele accentueaza caracterul liric al baladei si o apropie de basm prin insusirile fizice si morale pe care le evidentiaza.

Chiar daca nici ciobanii si nici maicuta batrana nu sunt personaje literare in inteles curent (Ion Rotaru), descrierile portretistice facute de autorul anionim, in ultima parte a baladei si testamentul ciobanului moldovean, pun in lumina cateva insusiri ale baciului si ale mamei sale.

Ciobanul moldovean este unul dintre cei trei cibani, tovarasi intr-ale pastoriei, dar care, spre deosebiore de ceilalti doi e mai ortoman deoarece are oi mai multe / Mandre si cornute / Si cai invatati / Si cani mai barbati. Situatia lui infloritoare este, probabil, uramarea fireasca a harniciei si a priceperii sale si motivul invidiei celorlalti.

Sub aspect fizic, el reprezinta un ideal de cuceritoare barbatie si frumusete tinereasca, avand asupra celorlalti doi nu numai ascendentul bogatiei, ci si pe acela al frumusetii barbatesti clasice (Ion Rotaru). Frumusetea sa tulbura si farmeca in acelasi timp: zvelt, delicat, gingas si fermecator, cu fata alba ca spuma laptelui, cu mustata deasa, de forma spicului de grau, cu parul si ochii negri, el devine prototipul frumusetii masculine in viziune populara. Acest portret fizic este prezentat din punct de vedere al mamei sal grijulii si se intrupeaza din jalea acesteia, caci numai o mama poate sa creioneze cu sufletul, cu inima ei, o astfel de minune: Mandu ciobanel / Tras printr-un inel / Fetisoara lui / Spuma laptelui / Mustacioara lui / Spicul graului. / Perisorul lui / Pana corbului, / Ochisorii lui / Mura campului. Baciul apare asmenea unui Fat-Frumos al basmelor noastre, insusirile sale fizice fiind prezentate direct, dar acestea le presupun si pe cele morale, deoarece frumusetea fizica este o complinire a frumusetii morale (Ion Roatru). Prin imbinarea lor, autorul anonim a reusit sq ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Miorita Caracterizarea Ciobanasului - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
939 cuvinte
Nr caractere:
4 478 caractere
Marime:
11.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!