Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cel mai mare poet al literaturii romane si unul dintre mari lirici al lumii s-a nascut la 15 ianuarie 1850 la Botosani iar aceste plaiuri natale fiind preyente in creatia sa. Eminescu face parte din epoca marilor clasici alaturi de Creanga, Caragiale si Slavici.

Activitatea lui literara este hotarata in mare parte de colaborarea la Junimea si Convorbiri literari. Tudor Vianu spunea: Toate popoarele lumii isi aleg printre gloriile panteoului (! ) lor national acela, care le reprezinta mai bine: italienii pe Dante, englezii pe Shakespeare, francezii pe Voltaire, germanii pe Goethe, rusii pe Puskin. Romanii il deleaga pe Eminescuu, sarcina de a reprezenta in lume Mihai Eminescu s-a nascut la Botosani la 15 ianuarie 1850. Parintii lui au fost Gheorghe Eminovici si Ralucai Eminovici.

Isi petrece copilaria la Botosani si la Ipotesti, in casa parinteasca si prin imprejuri, intr-o totala libertate de miscare si de contact cu oameni si cu natura, stare evocata cu adanca nostalgie in poezia de mai tarziu.

Intre 1858 si 1966 urmeaza cu intermitente scoala la Cernauti. Termina clasa a III-a clasificat al 5-lea din 82 de elevi. E angajat ca functionar la diverse institutii din Botosani (la tribunalul, la primarie) sau pribegeste cu trupa Tardini Vladicescu.

1866 este anul primelor manifestari literare ale lui Eminescu. In ianuarie moare profesorul de limba romana. Scrie poezia La mormantul lui Aron Pumnul, semnata de M. Eminovici.

Debuteaza in revista Familia din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-as avea. Iosif Vulcan ii schimba numele in Mihai Eminescu. In aceleasi an ii mai apare in Familia cinci poeii.

Din 1966 pana in 1869 pribegeste. Ajunge sufleor si copist de roluri in trupa lui Iurgu Caragiale, apoi aecretar in formatia lui Mihai Pascalz si la recomandarea acestuie, sufleao si copist la Teatru National, unde il cunoaste pe I. L. Caragiale. Continua sa publice in Familia. Scrie poezii, drame la fragmente de roman, ramase in manuscriss face traduceri din germana.

Intre 1869 si 1872 este student la Viena. Participa la pregatirea unei serbari si a unui congres studentesc la Putna, cu ocazia implinarii a 400 de ani de la zidirea manastirii de catre Stefan cel Mare. Imrieteneste cu I. Slavici; o cunoaste la Viena pe Veronica Micle.

Intre 1872 si 1874 e student ordinar la Berlin; Junimea ii acorda o bursa cu conditia sa-si ia doctoratul in filozofie.

Se intoarce in tara, traind la Iasi intre 1874 si 1877. E director al Bibliotecii Centrale. Continue sa publice in Convorbiri literare. Devine bun prieten cu I. Creanga. E indragostit de Veronica Micle.

In 1877 este la ziaru Timpul. Acum scrie marile lui poeme (Scrisorile, Luceafarul) In iunie 1883 poetul se imbolnaveste grav. M. Eminescu se stinge din viata la 15 iunie 1889. E inmormantata la Bucuresti in cimitirul Bellu.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mihai Eminescu - Varianta 10
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
506 cuvinte
Nr caractere:
2 463 caractere
Marime:
7.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!