Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este romanul cel mai realizat a lui Slavici si a aparut in 1894 in revista Vatra iar in 1906 apare in volum.

In evolutia romanului rominesc: este al doilea mare roman dupa Ciocoi vechi si noi de N. Filimon si primul mare roman inainte de Ion Liviu Rebreanu.

Mara urmareste drumul Marei si al copiilor ei.

Prin problemele ridicate, romanul lui Slavici poate fi considerat un roman al romanelor: -Romanul iubirii si al casatoriei (Persida si Nalta, rolul familiei) -Roman social care nu introduce in medii diferite (al breslelor: cojocarii, negustorii, macelarii, viata copiilor, viata si educatia in manastire unde un rol deosebit are munca) Actiunea se petrece dupa revolutia din 1848 pina in 1860, la sat si oras, intr-o zona caracterizata si prin amestec etnic: la Arad si Roduc, in Viena si Budapesta.

Romanul se caracterizeaza printr-o serie de conflicte: -Conflictul intre generatii (Hubar si Nalt) -Conflict psihologic interior (in constiinta lui Persida si Nalt) -Conflict exterior, intre indivizi (Persida si Nalt, intre cei doi tineri si colectivitatea din care fac parte) Astfel, Mara, vaduva, cu 2 copii, lupta din greu cu viata pentru a-si intretine cei 2 copii: Persida si Trica. Pentru Persida, doreste o casatorie cu un preot, iar pe Trica il vede seful breslei cojocarilor, dar visul ei nu Trica refuza sa faca compromisuri morale.

Persida se indragosteste de Nalt de care o despart: considerente nationale, religioa-se si sociale. Dupa multe framintari si ezitari, Persida guge cu Nalt in strainetate. Dupa o scurta perioada de fericire, urmeaza o perioada grea pentru Persida care isi da seama ca Nalt nu este omul pe care si l-a dorit, este un om slab, lipsit de vointa si de spirit patriotic. Pe de alta parte, Nalt, nu-i poate ierta Persidei superioritatea ei din toate punctele de vede-re. Dupa o lunga perioada de certuri, neintelegeri si chiar batai, cei doi se intorc in tara si incearca sa-si intemeieze o gospodarie. Dupa o lunga perioada, dupa nasterea copilului, cei 2 se regasesc si viata lor se reface. Persida isi da seama ca trebuie sa-l accepte pe Nalt asa cum este, ca nu-i poate cere mai mult decit poate da.

Astfel, Persida, trece prin stari sufleteste antogonice contradictorii 1. La manastire, ea se transforma, printr-o educatie religioasa, dintr-un copil zburdalnic, crescut in libertateintr-otinara care-si controleaza in permanenta sentimentele.

2. In momentul intilnirii cu Nalt, ca-si pierde controlul, si nu mai putea sa fie ceea ce fusese. 3. Dragostea ei pentru Nalt, ii tulbura echilibral si nu vede diferentierele religioase, nationale si sociale existente intre ei.

4. Persida doreste retragerea si pleaca la arad pentru ca sa nu-l mai intilneasca pe Nalt.

5. Revederea, ii provoaca deceptie.

6. Cei 2 se reintilnesc in lumea Muresului si isi marturisesc iubirea.

7. Persida se retrage din nou la manastire pentru ca sa-si clasifice sentimentele.

8. Receptioneaza rolul ei ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mara - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
590 cuvinte
Nr caractere:
3 361 caractere
Marime:
7.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!