Liviu Rebreanu - viața și opera sa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Studiile gimnaziale le face in Nasaud, Bistrita, apoi scoala militara in Sopron. Absolva Academia militara Ludoviceum din Budapesta si apoi activeaza ca ofiter la Gyula. In 1908 demisioneaza din armata, iar in 1909 ajunge in Bucuresti.

Debuteaza la revista Luceafarul din Sibiu in 1908 cu nuvele, apoi 1909 la revista Convorbiri critice in Bucuresti.

In 1920 apare romanul Ion care este primul mare succes al sau, primind Premiul Academiei Romane. Doi ani mai tarziu apare romanul Padurea spanzuratilor care va fi tradus intre anii 1928-1959 in peste zece limbi. Anul 1920 reprezinta momentul crucial al carierei literare a lui L. Rebreanu, una dintre cele mai rasunatoare, desi atat de agitata si dramatica, de care s-a bucurat un prozator roman. O data cu aparitia lui Ion, scriitorul nu numai ca a intrat decisiv in constiinta criticii literare, dar si-a castigat titlul de primul mare romancier modern sau chiar de autor al primului roman romanesc in sensul deplin al cuvantului.

Scriitorul a debutat in 1908 cu schita Codrea (Glasul inimii) in revista Luceafarul iar in 1912 ii apare volumul de nuvele si povestiri Framantari la o editura din Orastie, urmat de Golanii (1916), prefatatele Mihail Dragomirescu, Marturisire (1917) si Rafuiala (1919), ultimul incluzand, pe langa bucati mai vechi, si cateva proze scurte necuprinse in cartile anterioare. Tot in 1919 inregis-tram si naratiunea cu tenta autobiografica (nuvela sau roman) Calvarul. In aceasta perioada, Rebreanu desfasoara si o relativ sustinuta activitate de gazetar in diverse jurnale ale epocii, de cronicar dramatic la Scena (1910-1911), Universul literar (1917), Sburatorul (1919-1921) si de traducator.

Sigur este ca cel dintai roman al lui Liviu Rebreanu s-a ridicat intr-adevar, urias, monopolitic, dar nu intr-un peisaj arid, ci pe fondul unei proze ce cuprin-dea cateva realizari majore in nuvela si schite, si o traditie romaneasca onorabila.

Chiar daca Ion nu este un accident, un miracol in literatura romana, faptul in sine nu scade cu nimic meritele cartii. Din contra, as zice ca valoarea lui iese cu atat mai mult in evidenta cu cat se detaseaza coplesitor pe un fundal ce are si el cotele sale.

Dar, pentru ca ne aflam la acest capitol, sa consultam si dosarul lui Ion, alta obsesie a perioadei de care ma ocup (1920 1967). Despre protagonistul romanului s-au emis opinii si judecati contradictorii, avandu-si, asa cum ne-am obisnuit, formularile exponentiale in caracterizarea lui Eugen Lovinescu si George Calinescu.

Valeriu Rapeanu - 1966 Drumul creatiei lui Liviu Rebreanu Evolutia nuvelistului si al romancierului Liviu Rebreanu s-a implinit urmand doua directii divergente, ambele denotand o constiinta estetica iesita din comun. Pe taramul nuvelistici a fost una de asimilare a tuturor datelor epocii, uneori pana la confundarea cu ele si de integrare in atmosfera dominanta pe acest taram. Tot ceea ce se defineste ca tipologie inainte si o data cu el se afla in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Liviu Rebreanu - Viata si Opera Sa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 249 cuvinte
Nr caractere:
6 840 caractere
Marime:
10.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
liviu rebreanu, opera, literatura
Predat:
la liceu
Sus!