Livada De Vișini

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piesa a fost scrisa in anul 1903. Din relatarile lui K. S. Stanislavski rezulta ca ideea acestei piese, neconturata inca, il framanta pe Cehov chiar in perioada repetitiilor piesel Trei surori. Structura generala a piesei nu s-a precizat nici in luna care urmeaza: Livada de visini am vrut s-o fac in trei acte lungi, dar o pot face tot asa de bine si in patru. De fapt ar fi totuna, caci fie ca va avea 3 sau patru acte nu va schimbanimic, piesa va ramane aceeasi. Lucrul la piesa este anevoios deoarece il impiedica foartet mult boala de care sufera. Autorul chiar si dupa ce opera a fost finalizata a continuat sa faca numeroase modficari stilistice. Cele mai multe modificari au fost in actul al doilea, in care, pe langa modificcari de stil, Cehov mai face unele inversiuni de text, inlocuieste cuvintele, schimba ordinea frazelor, in spcial la incpeutul si sfarsitul actului. Publica textul in 1904 si face in scrisori urmatoarea remarca: pana la urma, in loc de drama mi-a iesit o comedie, pe alocuri chiar farsa. Critica considera ca ideea predominanta a piesei este prabusirea vechii oranduiri nobiliare. Se spunea ca piesa pune un monument pe mormantul simpaticilor trandavi. Traditional, comedia si tragedia sunt pastrate separat in genul dramatic insa exista scriitori care mixeaza cele doua specii. Cehov nu este cu singuranta primul care amesteca umorul si tragedia pe scena astfel incat opera Livada de visini nu poate fi incadrata in standardele clasice ale genului dramatic a ajutata la dezvolatrea unui gen modern prin inovatia scrierii.

Sunt multe simboluri in acesta piesa. Jocurile imaginare de biliard ale lui Gaev Leonid Andreevici, fratele mosieritei Ranaevskaia Luibov Andreevna simbolizeaza dorinta sa de libertate. Livada de visini simbolizeaza vechea oranduire sociala, iar casa aristrocrata si prabusirea sa simbolizeaza schimbarea. Mosneagul Firs simbolizeaza trecerea timpului, el insusi fiind o figura a timpului. Tanta Ania in varsta de 17 ani, fiica mosieritei reprezinta si ea speranta. Simbolurile in opera sunte prea multe pentru a fi numarate sau amintite dar cesle mai multe dintre ele sunt legate de ideea schimbarii sociale sau de ciscunstantele specifice ale unui anumit perosnaj.

Ironia apare in mai multe situatii de-a lungul comediei si atunci cand nu este folosita pentru producerea efectuzlui comic este strand legatat de tema orbirii. Pe de o parte insasi pozitia caracterelor in opera esteironica. De exemplu gandurile opuse ale lui mosneagului Firs (lacheu de 87 de ani), negutorului Lopahin Iermolai Alexeevici si ale fetei de casa Duniasa scot in evidenta ironia in asa supusa clasa libera a sistemului. Personajele vorbesc despre un sistem economic mobil dar insa nu pot vedea contradictia in situatia celor din jurul lor care nu au niic o oportunitate pentru a-si imbunatati traiul si pozitia sau sunt aspur criticati ori de cate ori incerac sa o faca.

Madame Ranevskaia Luibov Andreevna impreuna cu fiica sa Ania in varsta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Livada De Visini
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 491 cuvinte
Nr caractere:
7 590 caractere
Marime:
12.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
piesa, scris
Predat:
la gimnaziu
Sus!