Junimea și junimismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Junimea este o grupare culturala, initiate de tineri intelectuali entuziasti ca Petre Carp, Vasile Pogor, theodor Rosetti, Iacob Negruzzi, avand ca mentor pe Titu Maiorescu. Printr-o bizara dar sugestiva coincidenta, Titu Maiorescu avea, la initiarea societatii Junimea (1863), exact varsta lui Mihail Kogalniceanu atunci cand a creat miscarea culturala Dacia literara, adica 23 de ani.

Societatea culturala Junimea a luat fiinta la Iasi in 1863 si a avut doau directii principale: una literara si alta culturala. Pentru a promova ideile Junimii, se infiinteaza, tot la Iasi, la 1 martie 1867, revista Convorbiri literare, in care se vor publica si principalele opere ale scriitorilor de valoare ai epocii.

1863-1874 activitatea s-a desfasurat la Iasi si a fost importanta mai ales prin caracterul ei polemic in domeniul limbii, al literaturii si al culturii. Se promoveaza in aceasta perioada principii estetice si sociale; 1874-1885 se consolideaza o noua directie in literature romana, prin aparitia operelor de maturitate ale lui Eminescu, Creanga, Caragiale, Slavici; Dupa 1885 societatea Junimea si revista Convorbiri literare se muta la Bucuresti. Activitatea junimistilor se canalizeaza in aceasta perioada catre preocupari universitare, capatand un character academic. In aceasta etapa, junimistii se intreseaza de dezvoltarea unor domenii ale vietii culturale, neabordate pana acum si anume filozofia, istoria, geografia. Ca urmare, se publica primele studii de istorie (A. D. Xenopol- Istoria romanilor, in 14 volume) si de filozofie (Vasile Conta) -neatarnarea intelectuala a poporului roman; -originalitatea culturii si a literaturii romane; -crearea si impunerea valorilor nationale; -educarea oamenilor prin cultura; -unificarea limbii romane literare; Manifestarile Junimii, organizate cu scopul concretizarii obiectivelor: Educarea publicului prin prelectiuni populare, reusind sa impuna o mentalitate junimista in epoca, fara dogme sis a dezvolte spiritual oratoric pe care il considerau o arta.

Unificarea limbii romane literare incepe prin propunerea junimistilor privind inlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin, propunere exprimata inca din 1860. In acest sens, Titu Maiorescu publica articolul Despre scrierea limbei romane (1866), in care sustine toate ideile junimiste privitoare la limba: ortografia sa fie fonetica, inlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin, respinge etimologismul sustinut de pasoptisti, propune normarea limbii (introducerea de reguli gramaticale). Ca urmare a efortului lor, academia romana aproba si oficializeaza aceasta scriere pentru intreaba tara.

Interesul pentru literature se manifesta inca de la infiintarea societatii si a revistei. Inca din 1865, junimistii emit idea publicarii primei antologii de poezie romaneasca pentru scolari, iar in primul numar al revistei Convorbiri literare, Titu Maiorescu publica studiul O cercetare critica asupra poeziei de la 1867 ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Junimea Si Junimismul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
517 cuvinte
Nr caractere:
3 390 caractere
Marime:
9.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
junimea, grupare culturala
Predat:
la liceu
Sus!