Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Joaca si jocul - Definitie, clasificare pag 1
Roger Caillois; Johan Huizinga pag 2
Ion Creanga - Amintiri din copilarie pag
Ovidiu Verdes - Muzici si faze pag 5-6
Tudor Arghezi - De-a v-ati ascuns pag 7
Definitii si teorie literara pag 9
Bibliografie pag 10

Extras din referat:

Jocul este o activitate umana complexa, greu de cuprins intr-o definitie unitara si multumitoare, data fiind marea diversitate a formelor sale de manifestare. S-au incercat abordari, definiri si clasificari din cele mai diverse unghiuri de vedere: ontologic, psihologic, fiziologic. De la jocurile sacre si initiatice din preistoria omenirii pana la teoria jocurilor logice si matematice din contemporaneitate, materialul informative este atat de vast si de diversificat, incat dezarmeaza si cele mai laminate si metodice minti care s-au dedicat domeniului. O recunosc deschis exegenti de marca, precum Johan Huizinga, in cunoscuta sa lucrare Homo Ludens sau Roger Caillois in Jocurile si oamenii. Roger Caillois a formulat o teorie a jocurilor, si le-a clasificat pe acestea in doua mari categorii: PAIDIA si LUDUS, pe care le-a impartit apoi in alte doua sub-categorii: PAIDIA = AGON si ALEA, iar LUDUS = MIMICRY si ILINX.

Roger Caillois este un scriitor si antropolog francez preocupat de descifrarea adevarurilor majore ale lumii.

La baza acestora se afla si jocul ca activitate umana. Fiind extreme de numeroase ele nu pot fi clasificate cu usurinta: Multitudina si varietatea infinita a jocurilor te face sa pierzi nadejdea de a descoperi un principiu al clasarii lor care sa permita repartizarea tuturor intr-un numar mic de categorii bine definite Totusi, pe baza tabelului de mai sus, scriitorul francez a alcatuit cea mai completa teorie si clasificare a jocurilor de pana acum.

Indiferent daca jocul literar duce la contructia unei opere cu viziune mitica, daca are ca tema fapte preistorice, daca este dramatica, epica sau lirica, scopul lui este unul singur: de a trezi imaginatia si de a capta atentia lectorului. Emotia creata se bazeaza pe empatie, traire, conflict, combinandu-se insa cu ambele imprejurari. Eroul unei actiuni se numeste protagonist, iar el trebuie sa indeplineasca o anumita sarcina. Conflictuln rezida tocmai din desfasurarea actiunii, declansata de forte superioare, ce tine de un anumit fatum, de care nu se poate scapa. Pentru ca jocul literar sa fie mai bine compus, sarcina ce revine eroului trebuie sa fie mai grea, fiind legata de o provocare, de o o promisiune. Aceste motice propulsatoare ale actiunii ne duc cu gandul la jocul agonal. Un al doilea aspect ce revine unui joc literar este identitatea eroului: eroul este in permanenta purtatorul unei masti, necesara pentru a desfasura actiunea cat mai bine. Ideea de masca semnifica cel mai bine ritualurile arhaice, dupa care omul este o masca, o forma de reprezentare, imperfecta, din pacate, a realitatii primordiale.

Poezia arhaica este practicata ca o competitie, ca o forma de tunir. Prin urmare, rolul poeziei este de a starni o senzatie extrema de imersiune in stratul mitic al lumii, al arhaitatii, al realitatii transcendente, daca ar fi sa tinem seama de rolul mistic sau enigmistic al stihurilor si al ghicitorilor. Lupta enigmistica in aceasta interpretare, poezia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jocul si Joaca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 516 cuvinte
Nr caractere:
19 556 caractere
Marime:
199.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Jocul si Joaca, limba romana
Predat:
la liceu
Sus!