Izvorul Nopții De Lucian Blaga

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lucian Blaga s-a nascut in satul Lancram, fiind unul dintre cei mai profunzi oameni de cultura ai poporului roman. A scris poezie (Poemele luminii, Pasii profetului, Nebanuitele trepte, La cumpana apelor, La curtile dorului, Lauda somnului), proza (Luntrea lui Caron), dramaturgie (Mesterul Manole). El este autor de studii filozofice, fiind cunoscut in literatura romana ca poetul filozof si filozoful poet. Filozofia lui este legata de cunoastere si cultura. In gandirea lui Lucian Blaga intalnim doua forme proprii ale cunoasterii: paradisiaca (specifica stiintelor exacte) si luciferica (specifica artei). Poezia Izvorul nopti face parte din volumul Poemele luminii fiind argument al idei specifice lui Blaga ca lumina este de fapt forma cea mai suprema a cunoasterii. Metafora luminii sta de altfel la baza creatiei blagiene. Tot ceea ce este legat de existenta pentru Blaga devine cunoastere.

Asadar si dragostea este o profunda forma de cunoastere.

Acest sentiment innobileaza omul si ii creeaza senzatia ca el este stapanul universului.

Prima forma de cunoastere este un mod incredibil zugravita prin intuneric. Dragostea este un sentiment vechi de cand Pamantul. Aceasta idee purtand servi la interpretarea semnificatiei titlului, dragostea fiind vazuta de catre autor ca o forma de cunoastere, ca un sentiment extrem, titlul sugerandu-ne si cadrul romantic propriu sentimentului de dragoste.

Poezia incepe cu substantivul in vocativ frumoaso prin care autorul se adreseaza iubitei sugerand o atmosfera de apropiere, de intimitate.

Iubita este asemanata cu idealul si comparata cu izvorul, ea fiind pentru poet lumina mea, adica idealul suprem de cunoastere.

Poetul face apel la ochi, care sunt izvorul sufletului, ochii stabilesc hotarul a doua lumi, una exterioara a realitatii obiective si una interioara a simturilor. Ochii iubitei sugereaza intunericul primordial care a facut apoi sa fie posibila aparitia luminii. Misterul intunericului da nastere la cel mai curat, pur sentiment specific omului: dragostea, cunoasterea universala fiind aici posibila prin dragoste, de la intuneric ajungandu-se la lumina.

Ideile si sentimentele poetice sunt puse in evidenta in poezie printr-un limbaj poetic specific creatiilor lui Blaga.

Metaforele pun in evidenta conceptia lui Blaga despre viata si dragoste: tainic curge noaptea peste vai sau acoperind pamantul c-o mare de-ntuneric. Superlativele repetate: asa-s de negri comunica extazul poetului iar imaginile vizuale si dinamice gradatia sentimentului de dragoste.

Imaginile cromatice sunt sugerate prin cuvintele negru, alb si rosu (care reprezinta viata). Poezia reprezinta o versificatie moderna, reprezentata prin versul alb, imbinandu-se rima masculina cu cea feminina.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Izvorul Noptii De Lucian Blaga - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
465 cuvinte
Nr caractere:
2 483 caractere
Marime:
7.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!