Itic Strul Dezertor De Liviu Rebreanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In nuvela Itic Strul, dezertor este prezentata una din paginile negre ale relatiei autoritatilor cu societatea civila. In aceasta nuvela este dezvaluit adevarul despre autoritatile antisemite si despre crimele pe care acestia le-au savarsit impotriva evreilor.

Prin acasta nuvela autorul, Liviu Rebreanu, a ilustrat doua aspecte: modul in care autoritatile vegheau asupra bunastarii populatiei, care statea mereu sub teroare, si gradul de inteligenta scazut al autoritatilor acelor vremuri, ele nefiind in stare sa-si creeze propriul mod de guvernare, copiindu-l pe cel german.

Itic Strul, dezertor este povestea tragica a unui soldat evreu pe care asprimea regimului si locotenentul antisemit l-au facut sa-si puna capat zilelor, considerand ca ii este mai bine mort decat sa fie dezertor.

Tensiunea care transpare din randurile nuvelei se face in mod gradat. La inceput ea apare doar ca o nedumerire a soldatului evreu asupra comportamentului caprarului De ce tace omul asta? Apoi ea se intensifica, nedumerirea transformandu-se intr-un sentiment de panica, Itic simtind parca ca viata sa este in pericol. Glasul caprarului, straniu si putin tremurat, I se prelinse in inima ca o amenintare neinteleasa. Tensiunea atinge cotele maxime cand caprarul ii marturiseste lui Itic adevaratul scop al misiunii, acela de a-l omora. In acele momente, caprarul ii spune lui Itic tot, nevrand sa poarte in suflet vinovatia unei crime premeditate, dar nu de el ci de locotenent, care, facand abuz de putere, incerca sa puna pe primul plan conceptiile sale rasiste, in locul unei prietenii adevarate ca cea a lui Itic si a caprarului Ghioaga. Mie don locotenent mi-a dat ordin sa Ghioaga isi curma vorba speriat de ochii soldatului -Sa ma omori? starui Itic -Sa te omor! facu stins caprarul. Si sa te ingrop, sa nu ti se mai afle nici o urma. In acest moment Itic cunoaste un moment de criza: vrea sa lupte impreuna cu soldatii din batalionul sau pentru aceeasi cauza: salvarea partiei, dar locotenentul ii refuza acasta dorinta din motive rasiale.

Camarazii de zi cu zi dispar din cauza razboiului, acestia fiin obligati sa respecte ordinele superiorilor, fara a tine cont de prietenii si solidaritatea umana, altfel isi riscau si ei viata Sa nu te puie ceasul cel rau sa te intorci inapoi Itic, ca ma bagi si pe mine-n napasta si tu tot nu scapi In acest context dur, chiar si prietenia lui Itic cu Ghioaga este alterata, ea trecand prin momente de criza. Insa in acest caz iubirea fata de aproape invinge, caprarul nepatandu-si mainile cu sangele celui mai bun prieten, nici innegrindu-si sufletul asemeni lui Iuda care l-a vandut pe Domnul Iisus, el riscandu-si viata sa, dar daruindu-I viata lui Itic, chiar daca este o viata de fugar. Multumescu-ti, Doamne, ca m-ai indepartat sa ma feresc de pacat L-as fi avut pe suflet toata viata.

Caprarul, incalcand ordinele locotenentului, il lasa sa aleaga calea ce vrea sa o urmeze, dar care nu-I ofera foarte multe ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Itic Strul Dezertor De Liviu Rebreanu - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 305 cuvinte
Nr caractere:
5 717 caractere
Marime:
10.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!