Ion Luca Caragiale - Vizită - comentariu

Extras din referat:

Ion Luca Caragiale (1852-1912) a ramas, pana astazi, cel mai mare dramaturg din literatura romana, mai ales prin comediile : O Noapte Furtunoasa, O scrisoare pierduta si D-ale Carnavalului, in care prezinta aspecte caracteristice al lumii romanesti de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Numele sau este legat si de inegalabilele Momente si schite , in care prezinta, intr-o viziune comica, intamplari la care participa personaje reprezentative din societatea contemporana a autorului. Schita este o opera epica o naratiune- in proza de mici dimensiuni in care se relateaza o singura intamplare semnificativa din viata unor personaje. Actiunea dintr-o schita se petrece intr-un interval de timp scurt, cel mult o zi, si intr-un spatiu restrans. In opera literara Vizita, care este o schita I.

L. Caragiale infatiseaza intamplari ce evidentiaza efectele educatiei gresite, primate in familie.

Titlul precizeaza imprejurarea in care povestitorul se intilneste cu Ionel si constata urmarile educatiei despre care vorbea, cu mandrie, mama copilului. prin folosirea substantivului vizita, in forma sa nearticulata, autorul da un caracter general intamplarii, rasfatatului Ionel devenind reprezentantul copiilor care sfideaza bunul simt, ca urmare a unei proaste educatii.

Fiind o opera epica, autorul isi exprima in mod indirect gindurile si sentimentele prin intermediul actiuniisi al personajelor. Intamplarile sunt povestite de catre narator care, in aceasta opera literara, este si personaj-martor, deoarece participa la actiune. Statutul de personaj-narator justifica povestirea la persoana I.

Prima fraza a schitei, M-am dus la Sf. Ion sa fac o vizita doamnei Maria Popescu, o veche prietina ca s-o felicit pentru onomastica uniculuisau fiu, Ionel Popescu, , constituie intriga actiunii (cauza actiunii). Dupa ce precizeaza motivul vizitei, in expozitiune autorul il prezinta pe Ionel, un copilas foarte dragut de vreo opt anisori, imbracat ca maior de rosiori, in uniforma de mare tinuta. Musafirul aduce in dar copilului o minge foarte mare de caucic si foarte elastica, ceea ce face placere atat doamnei Popescu, cat si fiului ei. Dupa ce discuta despre agricultura si despre vreme, oaspetele remarca absenta, in ultimul timp, din societate a doamnei. Aceasta se scuza explicandu-ica se ocupa de educatia copilului, deoarece s-a facut baiat mare. Desfasurarea actiunii evidentiaza urmarile educatiei. Primul efect al acesteia se vede imediat, deoarece din camera alaturata se aude o voce ragusita de femeie batrana, care-I reclama mamei ca Ionel nu s-astampara si e gata sa rastoarne masina de facut cafea. Dup ace-si arata incantarea provocata de strengariile baiatului si remarca entuziasmata cat este de destept, doamna Popescu se indreapta spre usa, unde ii apare in fata micul maior, luand o poza martiala. Mama-l saruta si il scuipa sa nu-l deoache, apoi, rugandu-l sa nu se mai apropie de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Luca Caragiale Vizita Comentariu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Nr cuvinte:
1 177 cuvinte
Nr caractere:
6 578 caractere
Marime:
9.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!