Ion Luca Caragiale - o scrisoare pierdută

Extras din referat:

Unul dintre cei mai de seama dramaturgi ai literaturii noastre este I. L. Caragiale. El a avut o bogata activitate literara. A scris versuri, articole, cronici dramatice, povestiri si piese de teatru, care cuprind o analiza critica ascutita a societatii contemporane. In Momente si schite a lui I. L. Caragiale satirizeaza cele mai variate aspecte din viata societatii. Cea mai de seama dintre operele lui este O scrisoare pierduta, icoana expresiva a starii politice de la noi, in preajma revizuirii Constitutiei din 1883-1884. In 1884 comedia a fost jucata la Teatru National, obtinand unul dintre cele mai mari succese pe care le-a inregistrat vreodata scena romaneasca. O scrisoare pierduta este o comedie care dezvaluie viata publica si de familie a unor politicieni, care, ajunsi la putere si rosi de ambitii, se caracterizeaza printr-o crestere brusca a instinctelor de parvenire.

Opera dramatica este creatia literara destinata a fi prezentata pe scena. Comedia este o opera dramatica ce provoaca rasul prin surprinderea moravurilor, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate.

Ca orice creatie dramatica in aceasta piesa obiecticarea eului creator se realizeaza prin intermediul actiunii si al personajelor. Conflictul dramatic se desfasoara atat in exterior cat si in interior, dezvoltandu-se intr-o serie de conflicte secundare.

Modul de expunere predominant este dialogul, caruia i se adauga monologul dramatic.

Celelalte moduri de expunere, naratiunea si descrierea se pot gasi in indicatiile scenice sau in replicile personajelor. Esential in actiunea piesei de teatru si in general este conflictul dramatic, care consta in confruntarea dintre personaje, intre ideile acestora sau situatiile in care apar. Conflictul interior se manifesta cu precadere in constiinta personajelor sub forma unor adevarate drame psihologice. Finalitatea operei dramatice este aceea de a fi reprezentata pe scena, in acest scop piesa fiind impartita in acte si scene: 4 acte a cate 9, 14, 7, 14 scene.

Timpul si spatiul actiunii este limitat, iar evenimentele au o curgere tulburatoare intr-o increngatura de situatii neasteptate.

Actiunea comediei se petrece intr-un orasel de provincie in preajma alegerilor. Locuitorii lui, partizani ai guvernului si ai opozitiei, se agita in jurul candidaturii pentru mandatul de deputat la colegiul al doilea. Prilejul este ales in chip fericit, pentru a face cunostinta cu personajele care direct sau indirect erau chemate sa sustina viata politica a orasului. Defilarea lor se desfasoara convingator pe caravana unei intrigi tesute cu mestesug, in mare parte autentica, in oarecare masura dirijate voit, insa in orice caz cat se poate de propice, pentru a contura pozitia sufleteasca a contemporanilor fata de ele. Zoe Trahanache, este o femeie voluntara, energica, chibzuita, vicioasa singurul personaj feminin din opera, care apeleaza la armele feminitatii. Jucand comedia slabiciunii feminine, ea reprezenta tipul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Luca Caragiale O Scrisoare Pierduta - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Nr cuvinte:
2 252 cuvinte
Nr caractere:
10 822 caractere
Marime:
10.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!