Ion Luca Caragiale - Comedia și universul comic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cum se poate defini o comedie? Comedia este o specie a genului dramatic cu o intriga ce releifeaza discrepanta dintre aparenta si esenta, dintre masca si fata. Ea satirizeaza aspecte sociale, moravuri ale epocii in scopul inlaturarii tarelor sociale.

Sunt implicate personaje comice, antrenate intr-o actiune comica, ce nu le pericliteaza existenta, menita sa provoace rasul spectatorilor sau cititorilor.

Comedia isi are originiile inca din Antichitate, iar la baza acesteia stau piesele cu satiri. Acestia erau creaturi jumatate om jumatate tap si faceau parte din alaiul zeului Dionisos, protectorul Atenei.

Comedia este definita deobicei prin opozitie cu tragedia. Tragedia tine cont de unitatea de actiune si de timp, pe cand comedia se bazeaza pe loviturile soartei.

Tragedia face mereu referi la trecut, si utilizeaza un limbaj solem dar construieste si personaje exceptionale, eroi exemplari ce sfarsesc tragic prin moarte sau infrangere in fata unor forte mult mai puternice. In schimb, comedia se refera la prezent anticipand viitorul, promoveaza stilul oralitatii si construieste caricaturi si tipuri umane, avand un final comic, fara intamplari triste.

Ion Luca Caragiale a fost si a ramas cel mai mare dramaturg roman al tuturor timpurilor. El este unul din marii clasici ai literaturii noastre, dar si un realist ce surprinde secvente din viata oamenilor obisnuiti, cu defecte, calitati si slabicuni, pe care le satirizeaza, le critica intr-un mod comic.

Realismul impune: o gandire veridica a realitatii, obiectivitate, spirit critic, personaje tipice in imprejurari tipice.

Deasemenea sunt create personaje multilaterale: arivistul, demagogul, avarul, inadaptabilul.

Stilul acestui curent literar se caracterizeaza prin limbaje din toate medile sociale, dar si prin viziunea monografica, descrierea cotidianului, uratul, raul si comicul acestea fiind tot particularitati ale realismului.

Deci, Caragiale poate fi perfect incadrat in tiparul unui scriitor realist, obiectiv deaoarece putem afirma ca scrierile sale obiective construiesc personaje tipice, multilaterale, ce apartin mai multor medii sociale, si nu reprezinta intruchipari ale idealului putand fi criticate datorita faptului ca sunt inferioare din punct de vedere intelectual, moral si social dar se pretind a fi adevarate modele pentru sotietate. A scris patru comedii (O scrisoare pierduta, Conu Leonida fata cu reactiunea, O noapte furtunoasa, D-ale carnavalului.), o drama (Napasta), precum si o serie de povestiri si nuvele si schite. In scrierile sale Caragiale abordeaza mai multe domenii: scoala, justita, politica, familia, indreptandu-se catre existenta cotidiana a oamenilor marunti. In opera O scrisoare pierduta, Caragiale prezinta un minor eveniment din viata elitei provinciale. Tema este satirizarea vietii politice de la sfarsitul secolului XIX, intr-un moment de varf, alegerile.

Actiunea piesei O scrisoare pierduta publicata in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Luca Caragiale - Comedia si universul comic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 047 cuvinte
Nr caractere:
6 194 caractere
Marime:
12.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
comedie, caragiale
Predat:
la liceu
Sus!