Ion Luca Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dramaturg si prozator, provine dint-o familie modesta cu posibile ascendente straine grecesti, detaliu folosit de catre cei care i-au imputat scriitorului inaderenta la spiritul romanrsc. Nascut in 1852, in imprejurimile Bucurestilor, I. L Caragiale a scris excelente povestiri si cateva piese de teatru care au revolutionat teatrul romanesc, deoarece ca sa zicem asa nu exista. De facpt el l-a creat.

Face scoala primara la Ploiesti, iar apoi se instruieste in arta dramatica la Conservatorul din Bucuresti. In anul 1870 se angajeaza copist la Teatrul National din Bucuresti. In 1888-1889 este director general al teatrelor, funcsie din care e nevoie sa se retragadupa numai un an. Colaboreaza la numeroase gazete de diferite culori politice. Deasemenea editeaza si uneori scrie de unul singur gazetele, dintre care cea mai cunoscuta este moftul romanesc, aparuta in doua intervale de timp, in 1893 si in 1902-1903. Contactul indelung cu gazetaria, sub diverse forme corector-redactor, editor sau colaborator, i-a adus venituri modeste dar i-a folosit ca stimulent pentru observarea atenta a moravurilor vremii.

Fire impulsiva, isi face multi dusmani in epoca. Nemultumit de felul in care era privit de catre contemporani, se exileaza din 1906 la Berlin, pastrand insa vii legaturi cu prietenii din Romania. Evocarile celor care l-au cunoscut, adesea contradictorii portretizeaza un om deosebit de inteligent si capricios. In creatia literala, Caragiale surprinde contemporanii prin repetate schimbari de traseu. Publica la incput fantezii jurnalistice, dobandeste o oarecare reputatie traducand din limba franceza o tragedie in versuri (1879), trece apoi la comedie. Dupa o pauza de patru ani, intra in registrul grav cu drama Napasta, nuvela sumbra O faclie de Pasti. In perioada urmatoare publica: gazete, schite comice, reunite in 1901 in volumul Momente. Intre cele mai reusite creatii de la sfarsitul vietii sale sunt nuvelele fantastice. Chiar daca proza lui Caragiale, comica, tragica sau fantastica a capatat o tot mai mare pretuire in cursul vietii, scriitorul si-a format inca din timpul vietii imaginea unui om de teatru. Piesele sale s-au impus insa cu greu intr-un climat care le-a fost adesea defavorabil. Cea dintai comedie O noapte furtunoasa, a vut la premiere numai doua reprezentatii fiind scoasa de pe afis din pricina presiunilor politice si a disputei dintre autor si directorul teatrului, Ion Ghica. Desi au fost respinse dupa un sir scurt de reprezentatii pe motiv ca ar fi fost imorale si lipsite de patriotism, comediile lui Caragiale reprezinta partea cea mai originala si mai profund morala a intregului repertoriu gramatic romanesc. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Luca Caragiale - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
469 cuvinte
Nr caractere:
2 359 caractere
Marime:
8.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!