Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Druta (n. 3 septembrie 1928, satul Horodiste, raionul Donduseni, Republica Moldova), scriitor moldovean.

A absolvit scoala de silvicultura si Cursurile superioare de pe langa Institutul de Literatura Maxim Gorki al Uniunii Scriitorilor din U. R. S. S. Din 1960 locuieste la Moscova, Rusia.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la inceputul anilor 50. Operele sale, adunate in 4 volume, Frunze de dor, Balade din campie, Ultima luna de toamna, Povara bunatatii noastre, Clopotnita, Horodiste, Intoarcerea taranii in pamant, Biserica alba, Toiagul pastoriei s. a. fac parte din fondul de aur al literaturii nationale contemporane.

Din 1987 Ion Druta e presedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, post in care a fost ales unanim la Adunarea Generala a scriitorilor. E decorat cu mai multe ordine si medalii, detine titlul de Scriitor al Poporului. In 1967, pentru piesa Casa Mare, nuvela Ultima luna de toamna si romanul Balade din campie (prima parte a dilogiei Povara bunatatii noastre), Ion Druta a primit Premiul de Stat al R. S. S. Moldovenesti. A fost ales membru al Academiei Romane, membru activ al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova. A fost inclus in lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 (Moldova Literara din 26 iulie 1995). Creatia drutiana este apreciata de contemporani. Dupa cum mentioneaza Mihai Cimpoi, Prin caracteristicile ei esentiale, opera lui Ion Druta.

este in total o expresie a rezistentei spirituale si morale in fata a tot ce submineaza nationalul, umanul, sacrul. In anii regimului totalitar comunist Ion Druta a avut curajul sa se ridice deasupra principiului abordarii realitatii de pe pozitiile de clasa.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Druta - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
290 cuvinte
Nr caractere:
1 504 caractere
Marime:
17.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!