Ioan Slavici - Moara cu noroc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nuvela urmareste destinul personajului Ghita, un cizmar care doreste sa schimbe conditia sociala, el I-a in arenda o carciuma aflata la rascruce de drumuri cunoscuta sub numele de Moara cu noroc. Desi este avertizat de soacra-sa ca omul trebuie sa fie multumit cu saracia pe care o are, Ghita crede cu toata puterea ca datoria omului pe pamant este de a-si face viata mai buna, mai cu seama cand are si familie.

Dupa ce se instaleaza la Moara cu noroc impreuna cu Ana, sotia sa, cu soacra si copilul, Ghita afla ca intreg tinutul este sub stapanirea unui samadau pe nume Lica. Un samadau, dupa cum explica autoruleste supraveghiatorulmai multor turme de porci dar si un om cu o oarecare stare, deoarece el platestetoate animalele pierdute, totodata cunoaste toate cotloanele tinutului si are autoritate printre porcari. Turmele pe care le are Lica in grija apartin unor persoane importante din tinut: precum Arpad Vermesy, si de aceea se bucura de protectia autoritilor. Facandu-si faima de om primejdios, Samadau este temut, iar din turmele sale nu inrazneste nimeni sa fure. Cine I-a in exploatare carciuma de la moara parasita trebuie sa fie omul lui Lica, deoarece il stapaneste drumurile iar Moara cu noroc este locul in care Samadaul schimba banii necurati veniti de pe urma unor fapte nelegiuite, si dupa cum spune la un moment dat tot aici este si locul unor crime odioase.

Ghita isi face imediat nume bun la Moara cu noroc, castiga bine, familia I se mareste cu inca un copil si sperantele sale in viitor devin din ce in ce mai luminoase. In acest moment de prosperitate si multumire asi face aparitia Samadaul, care ii explica in putine cuvinte ca va trebui sa I se supuna.

De aici incep neronocirile carciumarului care doreste si sa ramana la Moara cu noroc, unde castiga bine, si sa-si pastreze demnitatea in fata lui Lica, si doreste deasemenea sa nu incalce legea. Neputtnd sa-si indeplineasca toate aceste dorinte el tergiverseaza luarea unei hotarari decisive si treptat accepta si rolul de tainuitor al Samadaului si o vaga alianta cu jandarmul Pintea; astfel asista neputincios la nelegiuirile lui Lica, afla ca acesta l-a jefuit pe un arendas bogat si ca a ucis mai multi oameni printre care o femeie si un copil, dar in acelasi timp primeste banii lui Lica, accepta sa-I schimbe acesti bani obtinuti din talharii si crime luand camata jumatate din suma; in mod paradoxal Ghita spera sa-si pastreze constiinta curata ti ii duce lui Pintea banii primiti de la Samadau ca proba a vinovatiei acestuia fireste fara a pomeni de camata perceputa, dar in cele din urma se ofera sa-l anunte pe jandarm cand poate fi prins Samadaul cu dovezi incontestabile asupra sa; dar nici in acest moment nu renunta la interesele sale caci hotareste sa-l fure pe Lica inainte de a-I preda lui Pintea. Isi pregateste cu fervoare lovitura si isi sacrifica nevasta pentru a nu da de banuit Samadaului. Planul sau esueaza. Intors la Moara cu noroc, o ucide pe Ana si este ucis la randul sau de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ioan Slavici - Moara Cu Noroc - Varianta 6
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
695 cuvinte
Nr caractere:
2 750 caractere
Marime:
7.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!