Imnul Lui Ștefan Cel Mare De Vasile Alecsandri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vasile Alecsandri este unul dintre cei mai mari scriitori romani, opera sa cuprinzand: poezie, proza, teatru. Scriitorul a fost unul dintre revolutionarii de la 1848, inspirandu-se de nenumarate ori din evenimentele acelui an.

El a scris versuri patriotice in care a fost vocea celor din generatia sa. Una dintre aceste poezii este si Imnul lui Stefan cel Mare, scrisa in memoria marelui domnitor roman al carui nume apare in titlu.

Imnul este o opera lirica in versuri inchinata unei personalitati, unei idei marete, facandu-se apel la invocatie ca figura de stil, dar si la hiperbola si antiteza.

Dupa cum am spus si mai sus, in acest imn este evocata imaginea domnitorului roman, Stefan cel Mare din trei perspective: trecut, prezent si viitor.

Poezia debuteaza cu o invocatie a domnitorului fapt specific imnului: Dormi, erou al romanilor, / O, Stefan, erou sfant! Aici autorul prezinta recunostinta a tot ce misca pentru faptele eroice ale domnitorului. Sugestiva este in acest sens, personificarea Carpatii te pazesc. Strofa a doua ne prezinta vitejia lui Stefan din perspectiva trecutului modul in care a luptat cu dusmanii poporului pentru neatarnare, ca in cea de-a treia strofa, evocarea sa se intrepte spre viitor: In veci tu nu apui. Metaforele soare-invingator si umbra-eroica sugereaza statutul pe care-l dobandeste domnitorul in ochii autorului. El este ridicat la rangul de sfant, fiind comparat cu un astru, soarele, cel care este simbolul luminii si al puterii.

Aceeasi idee apare si in finalul poeziei, in care ne intoarcem privirea spre prezent: Toti in genunchi, o! Stefane, / Depunem juramant. De aici reiese deznodamantul, dar si credinta in domnitorul roman, visul sau devenind visul intrigii natiunii: libertatea.

Stefan cel Mare se evidentiaza ca o personalitate puternica, ce a reusit prin patriotism, curaj si daruire de sine sa unifice sufletele romanilor.

El este mai mult decat un conducator, este salvatorul romanilor.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imnul Lui Stefan Cel Mare De Vasile Alecsandri - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
391 cuvinte
Nr caractere:
1 887 caractere
Marime:
7.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
imn, versuri
Predat:
la gimnaziu
Sus!