Imnul Lui Stefan Cel Mare Argumentare Plan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Imnul este o opera lirica in care se preamareste o personalitate, o idee mareata. direct prin intermediul eului liric. Eul liric isi face simtita prezenta prin Poezia, Imn lui Stefan cel Mare este un imn si are toate caracteristicile speciei. Poezia, Imn lui Stefan cel Mare a fost scrisa cu prilejul serbarii de la manastirea Putna. Aceasta serbare a fost organizata cu ocazia implinirii a 400 de ani de la construirea ei de catre Stefan cel Mare.

Vasile Alecsandri a exprimat in versuri patriotice (Hora Unirii, Desteptarea Romaniei, Ostasii nostri, Imn lui Stefan cel Mare) gandurile, idealurile si sentimentele generatiei sale.

Fiind un imn, poezia, Imn lui Stefan cel Mare este o opera lirica deoarece poetul isi exprima sentimentele de admiratie in mod folosirea verbelor si a pronumelor de persoana I si a II-a (dormi, te ti, tu). Sentimentele exprimate sunt caracterizate de subiectivitate, iar poetul se exprima utilizand un limbaj artistic: imagini vizuale, figuri de stil: epitete, comparatii, personificari, invocatii retorice, inversiuni, metafore.

Aceasta poezie este un elogiu adus personalitatii deosebite a lui Stefan cel Mare.

Poetul il evoca astfel pe Stefan.

Utilizarea evocarii este o caracteristica specifica imnului.

O alta caracteristica a imnului este utilizarea invocatiei retorice prin care poetul se adreseaza direct lui Stefan cel Mare.

Aceste invocatii retorice sunt alcatuite din substantive si interjectii in cazul vocativ.

Tonul poeziei este solemn. In prima strofa exista trei secvente care se refera la personalitatea iesita din comun a domnitorului. Alegerea lui Stefan ca subiect al invocatiei retorice este evidentiata prin trei secvente: sublima-ti glorie, erou sfant, erou al romanilor.

Aceste epitete au rol de a accentua, de a creiona importanta lui Stefan.

In aceeasi strofa, situarea personajului in timp si spatiu se realizeaza prin folosirea a doua figuri de stil diferite: vechiul tau mormant (epitet), Carpatii te pazesc, cu seculii soptesc (personificari). Personajul este prezentat intr-o aura de legenda deoarece Carpatii soptesc cu secolele despre vitejia si eroismul lui Stefan cel Mare.

In strofele II-V, imaginea eroului este construita din trei perspective temporale diferite: trecut, prezent si viitor.

Faptele trecute ale lui Stefan sunt aduse in fata cititorului prin versurile strofei a II-a in care Stefan cel Mare este prezentat ca un bun luptator, viteaz, patriot, diplomat atat in timp de pace cat si in timp de razboi.

In aceste versuri exista trei figuri de stil diferite: personificare (stingand razele lui), epitet (raze splendide, sacru dor, umbra eroica) si metafora (soare-nvingator). Rolul antitezei, cu drag, cu dispret este acela de a accentua dragostea de patrie a lui Stefan si sacrificarea vietii.

Trasaturile lui Stefan sunt puse in evidenta de o serie de figuri de stil. Trasaturile lui Stefan ca luptator sunt: erou sfant (epitet) ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imnul Lui Stefan Cel Mare Argumentare Plan
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
742 cuvinte
Nr caractere:
3 738 caractere
Marime:
8.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
imn, argumentare
Predat:
la gimnaziu
Sus!