Imnul deșteaptă-te române, titlul, stilul poeziei, procedee artistice, ritm, rimă, măsură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia a fost scrisa in timpul revolutiei din 1848, aparand ca ecou al poeziei Desteptarea Romaniei, de Vasile Alecsandri. A fost raspandita pe foi volante cu titlul Desteapta-te, romane!

, cu toate ca titlul original este Un rasunet. Inca de la inceput a devenit un imn popular, avand ca melodie de baza un cantec prelucrat de Anton Pann. Dupa 1989, a devenit imnul national al Romaniei.

Poezia urmarea mobilizarea poporului la lupta de eliberare si unitate nationala, prin cultivarea limbii nationale.

Titlul este constituit din verbul la imperativ desteapta-te si substantivul in vocativ romane, ce exprima indemnul la desteptarea nationala, la lupta impotriva tiraniei, la lupta pentru libertate, unitate si independenta nationala. Este reluat in primul vers pentru a intari mesajul poeziei: imperativul si vocativul au deci scopul de a-i trezi pe romani din inertie.

Adresarea directa, ce cuprinde chemarea la lupta, printr-un verb la imperativ si un substantiv in vocativ: Desteapta-te romane, din somnul cel de moarte Evocarea stramosilor legendari (Traian, Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Matei Corvin), pentru a demonstra nobletea originii romane a neamului (Traian), dar si pentru a-i invita pe acestia (Mihai, Stefan, Corvin) sa admire prezentul demn, cand urmasii realizeaza visul secular de eliberare si unitate nationala: Priviti marete umbre, Mihai, Stefan, Corvine / Romana natiune, ai vostri stranepoti Revenirea la prezent, cu un legamant in numele intregului popor, pentru a lupta pana la moarte cu scopul eliberarii nationale si al unirii dintre romani, dar si exprimarea dragostei de limba: Murim mai bine-n lupta, cu glorie deplina, / Decat sa fim sclavi iarasi pe vechiul nost pamant! Antiteze in anafora (acum ori niciodata) Exclamatii retorice aproape in fiecare strofa Imperativul si vocativul contribuie la tonul mobilizator (Destepta-te, romane!

) Evocarea lui Traian, care ne-a lasat sangele nobil de roman; a lui Mihai, Stefan, Corvin, mari voievozi din cele trei provincii istorice; a patriei personificate, care ii blestema pe toti vanzatorii de tara, blestemul si legamantul oferind un ton incendiar poeziei: Lasii sa piara orbiti de fulgere si-n pucioasa. Alte procedee artistice: Enumeratii (batrani, barbati, juni, tineri) Inversiuni (marete umbre, romana natiune, barbara semiluna, sfanta liberate) Epitete (marete umbre, romana natiune, barbara semiluna, sfanta liberate) Comparatii (cum stau ca brazii-n munti, voinici, sute de mii; sar ca lupi in stane) Metafore (somnul de moarte, focul nostru-n vine) La tonul mobilizator contribuie si elementele prozodice: ritm iambic, grav rima incrucisata masura de 13 14 silabe, masculina si feminina Din poezie se desprind cateva caracteristici ale poporului roman: dorinta de liberate mandria originii romane trecutul glorios demnitatea dragostea de limba constiinta unitatii romanilor din toate ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imnul Desteapta-te Romane Titlul Stilul Poeziei Procedee Artistice Ritm Rima Masura
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
569 cuvinte
Nr caractere:
2 776 caractere
Marime:
7.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!