Imaginea lumii fanariote în ciocoii vechi și noi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Cititorul de astazi al romanului <Ciocoii vechi si noi>, hotarat sa urmareasca drumul abrupt, plin de izbanzi si caderi pe care a pornit-o tenacele Dinu Paturica, feciorul umilului treti-logofat Ghinea Paturica ot Bucov sud Saac, se trezeste ca, fara voia lui, a pornit la randul sau spre a descoperi Bucurestiul de acum un veac si jumatate, respectiv un pitoresc tablou dinainte de focul cel mare din 1847, compus cu o gingasa migala."

Insa domnia lui Caragea (1812-1818) este de trista amintire in istoria poporului nostru, nu neaparat pentru ca este de natura fanariota, ci fiindca trebuia sa faca fata pretentiilor mult sporite ale Portii (in urma pacii de la Bucuresti din 1812) pentru a-si mentine scaunul, iar propria-i lacomie de bani devenise proverbiala. Coruptia administratiei luase amploare, boierimea fanariota a intrat in conflict cu cea pamanteana, ambele fiind antrenate in dominatia economica si politica, detinerea slujbelor cu mari beneficii (haraci) si dobandirea scutirii de taxe. Reactia taranimii si nemultumirile au continuat si dupa fuga lui Caragea din tara, pregatind climatul favorabil rascoalei lui Tudor Vladimirescu.

In roman nu s-a putut ajunge la intelegerea esentei ecestei epoci, originea raului constand aici in abuzurile savarsite de administratia fanariota, de la cel mai neinsemnat pana la cel mai mare dregator, personajul ciocoiului fiind unul tipic, cu un rol determinant in scena politica. Incitanta viata a lui Dinu Paturica se desfasoara veridic intre doua momente propice nasterii si ascensiunii burgheziei romanesti, pe fondul multicolor al timpului respectiv.

Boierimea era o clasa parazitara, iar odata intrata in contact cu tarile europene (in primul rand prin comert) ea incerca sa imite civilizatia sub aspectul "modei", intr-un amestec de moravuri apusene si orientale. In primul capitol este prezentat postelnicul Andronache Tuzluc "imbracat cu antiriu de cutnie (stofa de matase amestecata cu bumbac) ca gusa porumbului, incins peste mijloc cu un sal de Tarigrad, cu islicul (un fel de caciula purtata de boieri, avand forme si marimi variabile, corespunzatoare rangului) si invelit pana la ochi cu o giubea (haina larga) de postav albastru, blanita cu blana de ras".

Autorul foloseste numeroase arhaisme de origine turca sau greaca, menite sa redea mediul cosmopolit al curtii domnesti si al mosierimii. Descrierea amanuntita a arhitecturii si interioarelor, a costumelor si a moravurilor creioneaza imaginea lumii fanariote:

"Curtea domneasca, se deosebea cu totul de curtile domnitorilor din zilele noastre. Ea infatisa un centru unde se aduna tot ce avea Bucurestii mai inteligent, dar mai lenes si mai depravat. Palatul era plin de boieri si calemgii de tot felul, dintre care fanariotii se deosebeau prin cochetaria imbletului lor, prin desele complimente si temenele ce faceau in dreapta si-n stanga, iar mai cu seama eleganta vestmintelor taiate dupa ultima moda venita din Fanar. Interiorul curtii prezinta vederii o panorama foarte curioasa si variata: in mijloc stau insirate caretele si butcile boierilor; mai incolo, vizitiii lui voda preimblau armasarii imbracati cu cioltare (patura decorativa care se pune sub sa) cusute cu sarma de aur (...) alunarii si vanzatorii de serbet din Fanar purtau pe cap fesuri mici cu funde stufoase de ibirisim si camasi de borangic subtiri, care lasau sa se vada pe piepturile si pe bratele lor goale figuri simbolice incrustate, precum obicinuiau ienicerii."

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imaginea lumii fanariote in ciocoii vechi si noi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 115 cuvinte
Nr caractere:
5 234 caractere
Marime:
26.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, boieri
Predat:
la gimnaziu
Sus!