I L Caragiale viața și opera

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Luca Caragiale a vazut lumina zilei in anul 1852. Fiind un om plin de umor s-a autocaracterizat ca un grec pacatos, un copil neastamparat, samanta de idriot, vesnic doritor de alte orizonturi, marele dramaturg isi dezvaluie cu sinceritate originea.

Caragiale a mai avut inca doi frati pe nume Costache si Iorgu. Cei trei baieti ai familiei se dedica teatrului, descoperind secretele acestei arte ca actori, organizatori ca trupe teatrale si ca dramaturgi. Luca, cel mai mare dintre fratii Caragiale, se desprinde de mirajul scenei si devine secretarul mosiei Margineni, pe langa Ploiesti, intemeind impreuna cu Elena Caraboa o familie, unde se vor naste cei doi copii: Ion si Elena. Ion Luca urmeaza scoala din Ploiesti, asa cum singur marturiseste: mi-am facut instructiunea cu slova popeasca si am tras clopotele cu dragoste Ion este inscris la Scoala Domneasca, pastrand in memorie figurile dascalilor sai, pe care ii va imortaliza in opera sa viitoare.

In 1868, Ion Luca se duce in Bucuresti pentru a urma cursul de declamatie a unchiului sau, Costache Caragiale si cu acest prilej il intalneste si pe Mihai Eminescu, aflat in acea vreme in preajma lui Mihai Pascali.

Se reintoarce in Ploiesti, doi ani mai tarziu, unde se angajeaza copist la tribunal, de unde retine numeroase informatii care devin surse de inspiratie pentru opera sa artistica. Participa la Revolutia din Ploiesti, condusa de Candiano Popescu. Revanit in Bucuresti, Ion Luca va practica mai multe meserii, intre care publicistica ii consuma multa energie. Activitatea de la redactia ziarului conservator Timpul, alaturi de Mihai Eminescu si Ioan Slavici il impune pe Caragiale, la cei 26 de ani ai sai, drept un maestru al lecturii care invatase putine, dar pentru toate isi avea mintea deschisa si pe toate era in stare sa le inteleaga in putine vorbe (Ioan Slavici - Amintiri). Avand ca principiu fundamental de viata maxima A fi bun inseamna a fi prost, Caragiale declara prietenilor sai ca el, prostul este stapanul Universului. In acelasi timp, Caragiale isi prezinta opera dramatica pe scena Teatrului National din Bucuresti. O noapte furtunoasa este jucata in stagiunea din ianuarie 1879 si in ciuda certurilor cu Ion Ghica, directorul teatrului, comedia va fi repede inclusa in repertoriul altor teatre si grupe teatrale din tara. Abandonand activitatea gazetareasca, IL Caragiale va fi pentru scurt timp revizor scolar in judete din Moldova si Muntenia, prilej de a constata adevarata conditie a dascalilor din Romania: O fi amara orice paine castigata cu necaz, dar greu se poate gasi una mai putin dulce decat a dascalului de la noi, unde familia nu da nici un ajutor scolii; unde lumea crede ca este un aparat fabulos, care poate turna prin procedeu mecanic toata stiinta omenirii in capul oricarui copil. In anul 1884, beneficiind de aprecierea reginei Elisabeta (Madame Carol- cum o numesc eroii schitelor sale), I se joaca cu mult succes O scrisoare pierduta. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • IL Caragiale Viata Si Opera
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 064 cuvinte
Nr caractere:
6 012 caractere
Marime:
12.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
caragiale, opera
Predat:
la gimnaziu
Sus!