Previzualizare referat:

Extras din referat:

Opera literară „ Povestea lui Harap Alb ” de Ion Creangă prezintă întâmplările lui Harap-Alb, personajul principal al textului, care trece prin numeroase probe pentru a deveni noul împărat a împărăției lui Verde Împărat, fiind una dintre operele reprezentative ale realismului românesc.

Estetica realistă se caracterizează atât prin prezența unei perspective narative obiective, cât și prin caracterul moralizator al textului. Perspectiva narativă obiectivă poate fi observată încă din incipitul operei, când naratorul folosește o formulă specifică basmului : „ Amu cică era odată într-o țară un crai, care avea trei feciori ”. Povestirea la persoana a treia se face prin intermediul verbelor și pronumelor la persoana a treia („ își ia ”, „ încăleca ”, „ mergeau ”), deși în unele momente naratorul realizează o legătură între el și cititor prin adresarea directă , la persoana întâi („ Dar ia să nu ne depărtăm cu vorba și să încep a depăna firul poveștii ”).

Caracterul moralizator se realizează prin tema centrală a textului prin faptul că în final binele este cel care învinge. Chiar dacă personajele acționează în favoarea eroului, eforturile depuse pentru depășirea probelor sunt umane. Prin intermediul lui Harap-Alb, Creangă subliniază bunătatea și milostenia , calități necesare omului . De asemenea, prin finalul textului naratorul transmite ideea conform căreia orice bine și orice faptă bună va fi mereu răsplătită.

Tema basmului este reprezentată de lupta binelui împotriva răului, încheiată cu victori binelui. Personajul principal parcurge astfel o aventură fantastică, într-un univers imaginar cu personaje fantastice cu scopul de a învinge răul.

O scenă semnificativă pentru tema și viziunea despre lume în basm este cea a coborârii în fântână. După o vreme, fiul de crai și spânul ajung într-o poiană în care este o fântână adâncă. Spânul coboară, umple plosca cu apă și mai stă puțin pentru a se răcori. Ieșind din ea, îl îndeamnă pe fiul craiului să facă la fel iar îndată ce intră, spânul pune un capac pe fântână. Îl pune să jure că îl va sluji și se va da drept nepotul lui Verde-Împărat până când va muri și va învia, amenințându-l cu moartea. Scena are în plan simbolic semnificația grotei, spațiu al nașterii și al regenerării , coborârea în infern sau chiar trecerea la un alt plan al existenței . Acoperirea fântânii de către spân cu un capac sugerează o moarte simbolică la care este supus feciorul de crai, încheierea unei etape a vieții lui din care va apărea un om care va lupta pentru a-și câștiga identitatea. Această coborâre reprezintă pentru eroul basmului începutul sclaviei lui în slujba spânului și totodată începutul conflictului dintre bine și rău . Astfel, personajul intră în fântână naiv fecior de crai pentru a deveni Harap-Alb, rob al spânului care joacă rolul inițiatorului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Harap-Alb.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2024
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 686 cuvinte
Nr caractere:
7 930 caractere
Marime:
312.50KB (arhivat)
Publicat de:
Badea Bianca-Iuliana
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la liceu
Sus!