Hanu Ancutei Mihail Sadoveanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparut in 1928, volumul Hanu Ancutei cuprinde in aproximativ 100 de pagini o imagine esentializata a lumii sadoveniene, lume in care se contopesc Moldova, Trecutul si Taranul vazut in sute de ipostaze.

Volumul este alcatuit din 9 povestiri depanate de 9 drumeti intr-o seara de toamna la vestitul han al Ancutei, de langa apa Moldovei. Tehnica folosita de autor este povestirea in rama sau povestirea in povestire. Exista o rama a celor 9 naratiuni constituita din fragmentul initial si cel final ale volumului. In acest fragment, narator este chiar autorul, care vorbeste la persoana I evocand cadrul spatial si temporal in care se afla povestitorii. Imaginea hanului, a drumetilor si a ritualului ce precede fiecare povestire este reluata la inceputul fiecareia dintre cele 9 povestiri, uneori si la sfarsit alcatuind astfel o noua rama.

Exista un cadru spatial comun in interiorul caruia povestitorii se intrec in a evoca intamplari minunate. Acest spatiu este hanul. Asezat la rascruce de drumuri, hanul cu ziduri groase si porti ferecate este salasul de nemurire in care timpul s-a oprit: comisul Ionita este mereu gata de plecare dar nu pleaca niciodata, Ancuta de acum este identica cu Ancuta de alta data, calul comisului care se trage din Iapa lui Voda este identic cu mama sa pentru ca aici la han, timpul povestirilor si timpul intamplarilor se scurg necontenit unul intr-altul ca nisipul in cestile clepsidrei (Nicolae Manolescu). In interiorul acestui topos fermecat intalnim expresii care echivaleaza cu formula de inceput a basmului.

Exista un spatiu temporar comun, intr-o deparata vreme, fiecare dintre cei 9 povestitori devine personaj narator intrucat relateaza fapte in care a fost implicat. Asistam astfel la o eterna reintoarcere in vremea veche, peste amintiri asezandu-se melancolia si constiinta treceri vieti. Personajele apar in dubla ipostaza, una reala si alta simbolica. Astfel, Mos Leonte este un mag care citeste in cartea lui de zodii semnele viirorului si pe cele ale vremii. Fiind primul personaj pomenit de autor, Mos Leonte arunca asupra intamplarilor un val magic.

Ancuta este personajul tutelar al hanului, care aprinde focul in vatra magica si pregateste ceremonialul povestirii. Evocarea intamplarilor se face conform unui ritual: vinul se bea din ulcele noi care se arunca apoi pentru a se reintalni cu bautorii cand acestia vor fi pamant. Puiul fript la tigla si painea mereu proaspata dau impresia de belsug. Cifra 9 este cifra magica.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hanu Ancutei Mihail Sadoveanu - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
403 cuvinte
Nr caractere:
2 212 caractere
Marime:
7.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!