Grigore Alexandrescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Grigore Alexandrescu (n. 22 februarie 1810 Targoviste- d.25 noiembrie 1885 Bucuresti) a fost un poet si fabulist roman.Cuprins

Biografie

S-a nascut la Targoviste, in anul 1810, in mahalaua Lemnului, fiind al patrulea copil al vistiernicului M. Lixandrescu. Ramane orfan si sarac, dar de mic e destept, cu o memorie extraordinara. Invata greaca si franceza. Ajuns la Bucuresti, este elev la pensionul Sfantul Sava, fiind coleg cu Ion Ghica. Face cunostinta cu Heliade. Uimeste pe toti prin talentul sau poetic. Va sta si acasa la Heliade, care-i va publica prima poezie Miezul noptii in Curierul Romanesc, urmata de elegia Adio la Targoviste.

O vreme, a fost ofiter, dar a demisionat (1837). Din pricina unor scrieri (Anul 1840 si Lebada si puii corbului) a gustat si racoarea temnitei. A ocupat functii marunte. In 1848 e redactor al ziarului Poporul suveran. In ultimii 25 de ani de viata a fost marcat de alienare mintala. A murit sarac la Bucuresti in anul 1885.

Activitatea literara

A debutat cu poezii publicate in ,,Curierul Romanesc" condus de Ion Heliade Radulescu. Poezia sa a fost influentata de ideile care au pregatit revolutia din 1848.

Poetul liric scrie, mai intai, meditatii romantice, sub influenta lui Lamartine. Tonul este extraordinar de fantastic si umoristic. Cea mai reusita este Umbra lui Mircea la Cozia (facuse o calatorie in Oltenia, cu prietenul Ion Ghica). E ultimul fabulist autentic din literatura romana, lasandu-ne vreo 40 de fabule, in care adevarul e mascat, din cauza cenzurii autoritatilor (Canele si catelul, Boul si vitelul, Dreptatea leului, Vulpea liberala s.a.).

Lui Alexandrescu ii revine meritul de a fi consacrat in literatura romana ca specii literare autonome epistola, meditatia si satira. A tradus din Lamartine si Byron.

Opere

Poezii (1842)

Suvenire si impresii, epistole si fabule (1847)

Meditatii, elegii, epistole, satire si fabule (1863)

Memorial (1842)

Poezii (1938)

Bibliografie

Academia Republicii Populare Romane, Dictionar Enciclopedic Roman, Editura Politica, Bucuresti,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grigore Alexandrescu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
793 cuvinte
Nr caractere:
4 619 caractere
Marime:
13.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Grigore Alexandrescu, opere
Predat:
la gimnaziu
Sus!