Previzualizare referat:

Extras din referat:

Expozitiune: Actiunea basmului se petrece in imparatia lui Rosu-imparat, unde zmeii au furat luna si soarele de pe cer, lasand tinutul imparatului in intuneric. Acesta promite mana fiicei sale si jumatate din imparatie celui care va elibera astrii dar incercarile unor voinici s-au dovedit zadarnice.

Intriga: Greuceanu intervine pentru ei si cere permisiunea imparatului de a-si incerca si el norocul primind incuviintarea acestuia.

Desfasurarea actiunii: Cei doi frati buni trec pe la Faurul Pamantului cu care Greuceanu se sfatuieste 3 zile si 3 nopti. Dupa ce stabilesc locul de intalnire si lasa doua obiecte magice care sa vesteasca soarta lor, Greuceanu si fratele sau se despart.

Greuceanu ajunge la casele zmeilor si, prin puterile lui supranaturale, se transforma in porumbel, apoi in musca si afla unde sunt zmeii. El reuseste sa-i invinga pe primii doi dar urmeaza lupta cea mai grea cu tartorul zmeilor. Voinicul il ucide pana la urma ajutat si de un corb si afla unde sunt inchisi astri. Elibereaza apoi soarele si luna spre bucuria intregii omeniri. Greuceanu se intoarce la locul de intalnire si impreuna cu fratele sau se indreapta spre Faurul Pamantului. Ascultand de sfaturile fratelui de cruce, ei scapa de cele doua zmeoaice metamorfozate dar sunt apoi urmarii de mama zmeilor transformata intr-un nor. Isi gasesc salvarea la Faurul Pamantului care o ucide pe zmeoaica dandu-i sa inghita chipul lui Greuceanu facut din fier si inrosit in foc. Cei doi pleaca spre tinuturile imparatului, iar fratele lui Greuceanu se grabeste sa anunte la curte izbanda mare. Punct culminant: Ramas singur, Greuceanu este inselat de diavolul cel schiop care-i fura palosul prin siretlic, palos in care statea toata puterea lui si pe care i-l da unui sfetnic mincinos al imparatului. Fratele lui Greuceanu este intemnitat deoarece sfetnicul ii spune imparatului ca acesta este un amagitor. Ajungand si el la imparat, Greuceanu isi da seama de cele intamplate.

Cu permisiunea imparatului Greuceanu se intoarce la locul stiut de el si-si recupereaza palosul. Sfetnicul cel mincinos este alungat din imparatie iar Greuceanu se casatoreste cu fata de imparat. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Greuceanu - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
415 cuvinte
Nr caractere:
1 876 caractere
Marime:
7.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!