Gramatica română - verbul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In gramatica, verbul este o parte de vorbire care exprima in general o actiune, ca de exemplu a alerga, a construi. Tot in categoria verbelor intra si o serie de alte cuvinte care, desi nu exprima actiunea propriu-zisa savirsita de subiect, din punct de vedere morfologic se comporta identic. Astfel exista verbe care exprima existenta sau starea (a fi, a sta), receptionarea pasiva a unei actiuni exterioare (a primi, a auzi), o transformare (a creste, a disparea), etc.

Termenul verb vine in romaneste din frantuzescul verbe, cu acelasi sens, si care la rindul lui provine din latinescul verbum (cuvint, verb). Romanii au preluat notiunea din greceste, underhema avea acelasi sens.

Datorita importantei sale deosebite in comunicare, verbul este una dintre cele doua parti de vorbire prezente in toate limbile, cealalta fiind substantivul. In multe limbi, inclusiv limba romana, cele mai scurte propozitii corecte gramatical si cu sens de sine statator sint cele care contin un verb. Pe de alta parte este remarcabila creatia literara Le train de nulle part (,,Trenul de nicaieri") a lui Michel Dansel, (publicata in 2004 sub pseudonimul Michel Thaler), care pe parcursul a 233 de pagini nu contine nici un verb.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gramatica romana - verbul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
7 616 cuvinte
Nr caractere:
40 111 caractere
Marime:
70.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
gramatica, romana
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!