Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg al literaturii romane. El a scris numeroase opere, dar una dintre cele mai indragite, de cei mici in mod special, dar si de cei mari este schita D-l Goe. In aceasta opera literara care apartine genului epic I. L. Caragiale ne prezinta modul de viata a unor persoane anumite din acel timp. Actiunea este relativ scurta, de cateva ore si se petrece in cea mai mare parte in tren.

Caragiale doreste sa ne dezvaluie tipul doamnelor din acel timp si al copiilor pe care ele ii educau. El ne prezinta personajele in doua ipostaze: cum sunt cu adevarat si cum vor sa para: Mam mare, Mamitica si tanti Mita sunt niste simple femei si vor sa para a fii niste doamne bine educate care vorbesc limba franceza. De asemenea este prezentat si felul in care ele isi educa copilul: Goe este un baiat obraznic, talentat si nu e bun la carte, dar in ochii lor el este un baiat perfect si cuminte si il alinta pe tot parcursul calatoriei.

Caragiale incepe aceasta opera plasand personajele pe peronul unei statii de tren, asteptand trenul spre Bucuresti in ziua de zece mai. Aici Goe incepe sa zbire ca vrea sa vina trenul si are si un limbaj neadecvat fata de cucoane care nu iau nici o masura. In cele din urma soseste trenul si cu totii intra in el. Goe purta un costum de marinel si purta o sapca de care flutura o bentita inscriptionata le Formidable. Goe avea prins biletul de bentita, si el cum era neascultator si obraznic nu a ascultat sfatul inui strain sa nu se mai aplece pe geam si si-a scapat sapca cu tot cu bilet pe geam. Nu dupa mult timp sosi si conductorul care pretindea biletul. Damele i-au explicat ce s-a intamplat, dar acesta nu a inteles si pana la unrma acestea au platit bilet. Dupa aceste isprave damele il servesc pe Goe cu ciocolata de unde rezulta proasta educatie pe care i-o dau copilului. Nu dupa multa vreme Goe s-a inchis in baie si conductorul l-a eliberat. Apoi acesta a tras alarma si trenul s-a oprit, dar si-a reluat cursul si a ajuns in Bucuresti cu o intarziere de zece minute.

Aceasta schita este tipica pentru I. L. Caragiale care ironizeaza prin diferitele lui opere clasele sociale de oameni care nu sunt incadrate in timp si spatiu tocmai pentru a le da caracter repetabil.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Goe - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
410 cuvinte
Nr caractere:
1 874 caractere
Marime:
7.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!