Ghiță Pristanda

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ghita Pristanda politaiul orasului este tipul servitorului, al omului slugarnic. Replica lui curat, devenita un tic verbal este tot o data o sursa de limbaj.

Servilismul sau este unul umil, dar pristanda urmareste prin acest mod de comportare niste avantaje conducandu-se dupa principiul enuntat de sotia sa: pupa-l in bot si-i papa tot ca satul nu crede la al flamand. El este dupa cum recunoaste, unealta docila a celor trei Tipatescu, Zoe si Zaharia- omul nostru cum spune prefectul Pristanda asculta si executa orbeste ordinele stapanilor, ajungand pana la incalcarea legii atunci cand il aresteaza si-l terorizeaza pe Catavencu in ciuda protestelor acestuia sau atunci cand obtine obtine venituri ilicite din afacerea cu steagurile. Sefii sai trec insa cu vederea aceste nereguli atata timp cat le serveste interesele se le este supus.

In ciuda servilismului afisat fata de stapanii si prin modul de adresare, prin modul de a actiona Pristanda e capabil sa-I tradeze daca s-ar intampla ca Nae Catavencu sa fie ales. De aceea se poarta slugarnic fata de acesta, ii declara ca-I citeste gazeta ca pe o evanghelie si gandeste admirativ: Strajnic ar fi asta!. Lipsa de cultura a lui pristanda este evidenta caci el stalceste neologismele al caror sens nu-l intelege sau foloseste in exprimare cuvinte si expresii populare ori regionale.

Politaiul nu este un ingeniu, asemenea cetateanului turmentat, dar nici o canalie ca Nae Catavencu, ci doar unsmecher care sties a profite de bunavointa stapanilor, sa le speculeze slabiciunile si situatiile delicate in care acestia se afla. El se afla in dubla ipostaza: de profitor si de persoana de care se profita. Este profitor pentru ca sties a traga unele foloase din actiunile pe care le interprinde, avand tacit si consimtamantul stapanilor.

Acest permanent du-te-vino, aceasta permanenta agitatie de colo pana colo, uneori cu folos, alteori fara, este sugerata si de numele personajului care denumeste un dans popular Toate aceste raporturi existente intre personaje, diversitatea lor tipologica si a modalitatilor de caracterizare folosite de autor dovedesc marea maiestrie a lu Carajiale si in privinta creionarii unei lumi aparte prin preocuparile si prin relatiile interurbane ce se stabilesc intre membrii sai. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghita Pristanda
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
361 cuvinte
Nr caractere:
2 005 caractere
Marime:
8.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!