George Bacovia muzica în poezia lui Bacovia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mai mult decat pictura, muzica reprezinta poezia nativa a lui Bacovia. Muzicalitatea conceptuala a poetului (invocarea instrumentelor muzicale) e transfigurata pentru a fi restituita versului, sadita in substanta acestuia. E, in primul rand un mediu sensibilizat pana la maxim, pe care poetul il diferentiaza insa de sentimentalismul obositor: un pur impuls al muzicii: Muzica sentimentiza Obositor, - Dor de tine, si de alta lume, Dor Muzica sonoriza orice atom.

(Largo) Procedeul muzical traduce direct obsesia, care nu e decat un refren al unui motiv psihic. Prin repetitie, versul devine invaluitor, insinuant, sfredelind aerul obisnuit de torpoare, cu cate un cuvant memorabil: Copacii albi, copacii negri, (Decor) Oh, plansul talangii cand ploua!

(Ploua) Desi acestea sunt lucruri din trecut!

(Memento) Liceu, -cimitiir Al tineretii mele (Liceu) Mai interesand de urmarit este insa efectul constructiv de sugestie sonora, care insoteste viziunea bacoviana cu un ritm aparte, dedublandu I continutul intr-un spectru muzical. Rafinamentul poetului e atat de avansat, incat izbuteste a mladia materia verbala dupa un instinct auditiv, a o transforma intr-o fantomatica existenta secunda. Iata miscarea arborilor in camp, in versuri care au absorbit tot suflul vantului: Amurg de toamna pustiu, de huma, Pe camp sinistre soapte trecpe vant Departe plopii s-apleaca la pamant In larg balabs lenevos, de guma.

(Amurg de toamna) Picurul monoton, minor melancolic al ploii: Singur, singur, singur, Intr-un han, departe Doarme si hangiul, Strazile-s desarte, Singur, singur, singur Ploua, ploua, ploua Vreme de betie - Si s-asculti pustiul, Ce melancolie! Ploua, ploua, ploua (Rar) Toamna redata intr-o textura de sunete metalice si vaier de frunze: Rasuna din margini de targ Un bangat puternic de arma; E toamna metalic s-aud Gornistii, in fund, la cazarma.

S-aude si-un clopot de scoala, E vant, si-I pustiu, dimineata; Hartii si cu frunze, de-a valma, Fac roata-n varteje, pe-o piata. (Toamna) sau, pe spatiu expresiv abreviat, cu o infantila miscare de voiosie: Rasuna, trist, de glasuri, Campiile pustii, - Si pocnet lung, si chiot S-aude-n deal la vii.

C-un zmeu copii alearga, Copil, ca ei, te vezi, Si plangi,, si-I frig de toamna Si-I pacla prin livezi.

(Alean) Tonul tandru al celei mai fragede idile bacoveniene: Aurora violeta Ploua roua de culori Venus, plina de fiori, Pare-o vie violeta.

(Matinala) aerul solemn de crepuscul imperial, in verbalele falduri: Havuzul din dosul palatului mort Mai arunca, mai ploua, mai plange- Si stropii cazand, in amurg, iau culori: De sineala, de aur, de sange.

(Amurg antic) triumfala intonatie, cadenta retorica atat de lucid adoptata si totusi aburita de o launtrica oboseala: O noapte de sineala din vremi ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • George Bacovia Muzica In Poezia Lui Bacovia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
514 cuvinte
Nr caractere:
2 922 caractere
Marime:
11.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!