Prin genul literal se intelege totalitatea operelor literare asemanatoare prin structurarea continutului prin procedeele estetice comune si prin modalitatea de exprimare.
Operele care apartin unui gen se aseamana si prin atitudinea autorului adoptata si manifestata prin elementele de continut si forma
Genul liric cuprinde operele literale in care autorul isi expima direct, nemijlocit, gandurile, ideile si sentimentele.
Se intalneste atat in literatura populara cat si in cea culta.
Lirica populara cunoaste mai multe specii:doinele, cantecele, bocetele si strigaturile.
Aceste specii au trasaturi comune dar si specifice care le diferentiaza. Genul liric a carui denumire provine de la cuvantul lira(instrument muzical)cu care se acompania recitarea unor creatii literare in care autorul isi exprima direct propriile ganduri, idei si emotii fiind prezent si eul liric.
In aceste opere, prezenta autorului este directa, nemijlocita, iar obiectul lor sunt sentimentele intime.Sunt prezente:confesiunea, autoexprimarea, subiectivitatea interioara,dar sentimentele proprii capatand continutul general uman in care cititorul se recunoaste.
Liricitatea populara cunoaste mai multe specii care au trasaturi comune dar care se si diferentiaza prin unele trasaturi specifice.
Trasaturile lor comune sunt: subiectivitatea, exprimarea directa, nemijlocita a sentimentelor, forma versificata, dar modalitatile de evidentiere si scopurile acestora sunt diferite.
Doina este una din creatiile literare reprezentative ale poporului roman, o creatie specific romaneasca alcatuita in versuri in care sentimentele sunt exprimate in mod direct, creand o anumita atmosfera si exprimand o anumita stare de spirit.Doinele exprima direct, ca orice opera lirica, o diversitate de ganduri, idei, sentimente, emotii, atitudini, impresii, convingeri si aspiratii. Ele se inspira din atitudinile omului fata de natura si timp, fata de viata si moarte, exprima stari afective personale si sentimente intime comunicand direct si reflexiile creatorului. In doina sunt exprimate sentimente care se caracterizeaza prin diversitate si in functie de acestea ele se clasifica in: doine de dor, doine de jale, doine de instrainare, doine de catanie, doine de haiducie si doine pastoresti. Sentimentele exprimate se caracterizeaza si printr-o mare profunzime, printr-o intensitate deosebita.
Doina are si trasaturile caracteristice ale oricarei creatii populare cu caracter anonim, oral, colectiv, sincretic, popular, national, expresiv.
Doina este o opera populara lirica in versuri specifica folclorului romanesc, in care se exprima o diversitate de sentimente deosebit de puternice si care se interpreteaza pe o melodie tipica
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.