Geneza în artă și literatură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In vremuri indepartate, valea careia azi I se zice Juaja era acoperita de apele unui lac mare. In mijlocul lui se ridica o stanca numita Wanka, loc de odihna a lui Amaru, monstrul infricosator cu cap de lama, o pereche de aripi, trup de broasca si o coada nesfarsita de sarpe.

Mai tarziu, zeul Tulunmaza, care inseamna curcubeu, a zamislit in lac un alt Amaru, care sa-I tina primului tovarasie, acest al doilea monstru era cenusiu si nicicand n-a atins marimea primului, care capatase cu vremea o culoare albicioasa.

Cei doi monstri isi disputau dreptul de a stapani lacul, caci stanca din mijloc, desi destul de mare, nu izbutea sa-i cuprinda pe amandoi cand se urcau pe ea sa se odihneasca. Intr-o lupta, Amaru cel mare isi pierdu o bucata din coada, tocmai cand se napustea asupra celuilalt. Suparat la culme, Zeul cel mare a dezlantuit peste ei o furtuna cumplita. Fulgerele ii rapusera pe cei doi monstrii care cazura pe fundul lacului cu talazuri uriase, pricinuind astfel ruperea malurilor si revarsarea apelor catre miazazi.

Atunci se ivi Valea Juaja, iar din adancurile lacului revasat aparura primele fapturi omenesti: un barbat si o femeie carora li s-a zis Tata si Mama. Multa vreme au ramas ei ascunsi printre stanci de teama monstrilor, caci nu stiau ca pierisera.

Urmasii acestei perechi au ridicat mai tarziu templul de la Wariwilka, ale carui ruine mai dainuiesc inca.

Printre indienii wankas, care traiesc pe meleagurile acelea, s-a raspandit credinta ca Amaru n-a murit, ci este sarpele urias, ascuns prin pesteri, care ori de cate ori e furtuna incearca sa se catere in vazduh pe coama vantului dar e sfasiat de fulgere. Credinta spune ca, dupa cum se iveste chipul luiAmaru pe cer, luminos ori intunecat, asa va fi anul, bun sau rau.

Geneza in credinta iudaica Traditiile iudaice, cu influente iraniene si neoplatonice, au speculat indelung asupra simbolisticii primelor capitole ale Facerii. Adam inseamna omul de pe pamant creat de Dumnezeu din pamant (in ebraica: pamant arat). El este insufletit de suflul lui Dumnezeu.

Inaintea acestei insufletiri, asa cum spune Cabala, era numit golem. lutul folosit de Dumnezeu este luat din centrul lumii, de pe muntele Sion, considerat a fi buricul pamantului la evrei. Talmudul descrie cele douasprezece ore ale primei zile a lui Adam: 1-este adunat pamantul; 2-argila devine golem; 3-din trup se desprind membrele; 4-Dumnezeu insufla viata; 5-Adam se ridica in picioare; 6-Adam da nume fiintelor; 7-ii e data Eva; 8-Adam si Eva se impreuneaza si din doi devin patru; 9-lui Adam I se interzice un lucru anume; 10-nesupunerea lui Adam si a Evei; 11-judecarea lor; 12-Adam si Eva sunt alungati din paradis. Fiecare ora corespunde unei faze simbolice a existentei.

Haggada nu tine seama de textul biblic. Potrivit Haggadei, femeia a fost creata simultan cu barbatul. Aceasta ar fi fost Lilith. Adam si Lilith nu se inteleg, Cain si Abel se cearta ravnind-o pe lilith, astfel, Dumnezeu I-a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geneza In Arta Si Literatura
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 107 cuvinte
Nr caractere:
22 557 caractere
Marime:
27.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
literatura, geneza
Predat:
la liceu
Sus!