Previzualizare referat:

Extras din referat:

Se pune! si dupa substantivele in vocativ asezate la sfarsitul propozitiilor imperative sau exclamative.

Se pune semnul exclamarii si dupa interjectii: cand interjectia se repeta si formeaza o singura unitate se pune! dupa ultima interjectie, iar intre ele se pune virgula sau cratima.

Exemplu: Of-of-of-of Dealu-i deal Si valea-i vale Mandra-i mandra Pana moare.

Punctul si virgula; Semn de punctuatie ce marcheaza o pauza mai mare decat virgula, dar mai mica decat punctul si desparte doua propozitii sau fraze independente ca inteles.

Exemplu: Avea pofta sa manance o legatura de laptuci; dormind visase ca a inflorit gradina de zarzavat ca in anii cei buni. Doua puncte (: ) Semn de punctuatie ce marcheaza vorbirea directa sau o enumeratie si indica o pauza scurta in timpul vorbirii.

Exemplu: Profesorul spuse multumit: - Ai raspuns corect!

Copilul a asezat pe banca tot ce avea in ghiozdan: carti, caiete, penarul, cutia de culori si un mar.

Virgula (,) Semn de punctuatie ce indica o pauza intre parti de propozitie, intre propozitii sau intre fraze, despartindu-le pe baza raporturilor sintactice.

A. Virgula este obligatorie in urmatoarele situatii: - Intre parti de propozitie de acelasi fel nelegate prin conjunctiile si, sau (subiecte multiple, nume predicative multiple, atribute multiple, complemente directe multiple, complemente indirecte sau circumstantiale multiple). Exemple: Copilul, bunicul, catelul, pisica au intrat repede in casa. (subiect multiplu) Camera inalta, luminoasa, inundata de lumina imi parea un vis. (atribut multiplu) Intrand in casa, vede florile, cartile, hartile ravasite pe birou. (complement direct multiplu) Batranul se bucura de frumusetea zilei, de jocul nepotilor, de florile inflorite. (complement indirect multiplu). Ziua, dimineata, noaptea, el se gandea mereu la viata lui trecuta (complement circumstantial de timp multiplu) etc.

- Intre nume predicative cu sau fara determinant: Exemple: Aceasta casa este inalta, frumoasa, noua. (nume predicativ multiplu) Aceasta casa era noua, luminata la colturi cu becuri puternice, zugravita in alb-argintiu. (nume predicativ multiplu cu determinant) - apozitia simpla sau dezvoltata se izoleaza prin virgula de restul propozitiei.

Exemple: Mircea, fiul, a sosit vesel acasa.

(apozitie simpla) Mircea, fiul nostru cel cuminte si ascultator, a sosit vesel acasa.

- locutiunea conjunctionala asadar, prin urmare se desparte prin virgula de restul propozitiei.

Exemplu: I-am spus, asadar, rezultatul concursului.

Deci, prin urmare, mi-a cerut scuze.

- gerunziile si participiile verbale, cu sau fara determinant, asezate la inceputul propozitiei se despart prin virgula.

Exemplu: Suparat, el a trantit usa cu putere. (participiu verbal fara determinant, rol de complement circumstantial de cauza) Suparat pe colegii sai, el a trantit usa cu putere. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fonetica - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 456 cuvinte
Nr caractere:
12 424 caractere
Marime:
13.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
fonetica, virgula, semne de punctuatie
Predat:
la gimnaziu
Sus!