Evoluția unui personaj într-un roman psihologic din perioada interbelică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In conceptia lui Mihai Ralea, in roman personajele sunt complexe, originale si unice si nu reprezinta ideea de tip. Viata complexa a acestor personaje duce la aparitia unui conflict in constiinta lor, din cauza indepartarii de modul in care ceilalti concep viata. Pentru ca isi pun probleme, aceste personaje constientizeaza rand pe rand o serie de discrepante ce apar de-a lungul existentei. Constientizarea le face sa fie ,,torturate" de imposibilitatea intelegerii ideilor despre viata ale celorlalti. Personajele de roman psihologic au o gandire profunda si complexa, pentru a putea fi capabili sa analizeze conceptiilor celor din jur. De aici, aparitia costiintei.

Fred Vasilescu este un personaj care are o viata sufleteasca complexa si care isi pune problema conceptiei despre viata a amicului sau - Ladima. Descoperind in mod intamplator relatia acestuia cu Emilia, el incearca sa o inteleaga, tratand-o in paralel cu propria lui relatie cu doamna T. Conflictul din constiinta personajului consta in imposibilitatea de a intelege cum o persoana ca Ladima s-a putut indragosti si a putut face tot ce a facut pentru o femeie ca Emilia.

Fred Vasilescu este unul dintre eroii principali ai romanului ,,Patul lui Procust", scris de Camil Ptrescu, personaj investit si cu rolul de narator. Fiind un personaj-narator are o viziunea subiectiva si prin urmare este necreditabil. Este un personaj original, unic in gandire si comportament, e complex si nu este previzibil (personaj ,,rotund" - E.M.Forster). Autorul notelor de subsol il prezinta ca fiind fiul unui miliardar - Tanase Vasilescu Lumanararul. Apare ca un ideal masculin: este distins si are sarm, avand o frumusete ,,sportiva", e inteligent, are multi amici, se imbraca la moda, e sensibil, echilibrat, are o viata sociala intensa, nu e superficial, desi ceilalti cred despre el contrariul. Din perspectiva criticului literar Nicolae Manolescu, Fred este un personaj superior, iar cei care sunt superiori au succes atat in iubire, cat si in viata sociala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia unui personaj intr-un roman psihologic din perioada interbelica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 199 cuvinte
Nr caractere:
5 335 caractere
Marime:
9.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, roman psihologic, perioada interbelica, camil petrescu
Predat:
la liceu
Sus!