Este literatura o artă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-o epoca privilegiata a istoriei, aceea a vechilor greci, muzica, dansul, poezia, tragedia, comedia, arhitectura, sculptura, pictura constituiau familia artelor.

Prin urmare grecii onorau toate aceste activitati legate prin profunde relatii intre ele. Literatura este inscrisa in registrul artelor cu trei dintre directiile sale: poezia, tragedia, comedia. Apare ca nefireasca intrebarea: Este literatura o arta? In toate epocile s-a manifestat un spirit al vremii care a influentat creatorul. Astfel se obtine raportul dintre viata si arta. Creatorul a stat intotdeauna la interferenta dintre traditie si propria personalitate. Actele de creatie, oricat de spontane ar parea, profita evident de experienta trecutului si a prezentului. De-a lungul timpului a fost dovedit ca alegera subiectului la un creator de literatura este determinata de elementele predominante in ambianta sa. Istoriile literare mentioneaza legaturile pe care un anume scriitor le-a avut cu ceilalti artisti pe vremea lui, frecventarea sau cunoastera profunda a mai multor arte ca si felul in care toate acesta au influentat creatia sa literara. Este cunoscut ca Asachi era pictor si architect, Hasdeu era desenator, Eminescu de asemenea desena. Bacovia a si fost o perioada ca professor de desen. Calinescu este cel care spunea ca artele sunt niste vase comunicante, el insusi cantand la vioara, desenand si pictand.

Ideea de confluenta a artelor este exprimata si de Bacovia intr-un text al sau: In poezie m-a obsedat intotdeauna un subiect de culoare. Pictura cuvintelor sau auditia colorata. Fiecarui sentiment ii corespunde o culoare. La randul sau Arghezi se declara adept al plasticitatii cuvantului Estetica uratului este maniera literara in care inovatia stilistica argheziana consta in revalorificarea cuvintelor, dandu-le noi sensuri, noi semnificatii in sens estetic. Ideea, spunea el, are nevoie de plastic pentru a fi exprimata; plasticul e perceptibil ochiului. Versurile sale: Din bube, mucegaiuri si noroi / Iscat-am frumuseti si preturi noi sunt surprinzatoatre prin simboluri si semnificatii, Arghezi aducan in literatura romana o noua maniera literara de a exprima frumosul, dandu-i astfel o noua valoare.

Desi foarte deosebiti apropiati pe linia valentelor plastice ale creatiei lor, Bacovia si Arghezi se afirma ca reprezentanti de seama ai poeziei sec al-XX-lea caracterizata tocmai prin legatura sa cu celelalte arte. Poemul este rezultanta tuturor artelor, muzica, plastica, literatura, sunetul, natura, verbul-se rezolva in poezie spunea Ion Vinea.

La inceputul secolului al XX-lea, odata cu aparitia curentului simbolist intervine momentul cand in istoria artelor romanesti ideologiile estetice incep sa se succeda rapid ingemanandu-se adesea si neasteptat si completandu-se cu modalitati stilistice. Ori de cate ori a reflectat asupra poeziei simbolise, Al. Macedonski a inteles-o ca pe suma celorlalte arte. Poezia viitorului, spunea el, nu va fi ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Este Literatura O Arta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
801 cuvinte
Nr caractere:
4 687 caractere
Marime:
11.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
literatura, cultura
Predat:
la gimnaziu
Sus!