Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poemele pe care noi le numim Epode, iar anticii mai curand Iambi, sunt texte de mici dimensiuni. Cea mai lunga, a cincea, numara o suta de versuri. Sunt in numar de saptesprezece, compuse in stilul lui Archilochos si al lui Hipponax, avand cel mai adesea un caracter satiric. Cea mai veche pare a fi a saisprezecea, care e posibil sa fi fost scrisa dupa batalia de la Philippi, cand infrangerea ridica in fata lui Horatius interdictia reintoarcerii in Italia. Tonul este personal, Horatius este tanar, si, desi cerul e plin de nori, nu accepta sa se lase prada disperarii. Cantec de banchet, adresat prietenilor, acest mic poem, scris in distihuri alcatuite dintr-un hexametru dactilic si un iamb elegiac, anunta lirismul Odelor. Predilectia cu care se incheie, rostita de centaurul Chiron in legatura cu Achille, elevul sau, contine, credem, reminiscente din cantecul Parcelor din poemul 64 catullian. Ceea ce repreinta deja o caracteristica a lirismului lui Horatius este simbolismul moral implicat intr-un tablou de natura, si totodata vointa de a refuza teama. Horatius vorbeste aici ca un adept al epicureismului, reluand in acelasi timp teme tratate deja de catre Alceu si de catre tragici.

Un numar destul de mare de Epode sunt piese de circumstanta, inspirate de cate o intamplare, adesori oarecare, din viata cotidiana. De pilda, a treia epoda, o amplificare amuzanta a consumarii unui fel de mancare prea usturoiat servit poetului de catre Maecenas daca nu cumva este vorba aici de o aluzie la moretum. Alteori, precedentele literare servesc drept scuza pentru texte precum Epoda a VIII-a, scrisa impotriva unei femei batrane aflate in cautare de barbati; nu este sigur ca epoda a fost inspirata de o aventura a lui Horatius. Ulterior, Horatius isi va face un titlu de glorie din faptul ca a adus in Latium iambii din Paros, ceea ce nu este literalmente exact deoarece, inaintea lui, Valerius Cato compusese iambii imitati dupa Archilochos pentru a se razbuna pe un afront, insa poetii noi nu par a-l fi inclus pe Archilochos printre modelele lor de predilectie, ca si in cazul lui Teocrit atunci cand Vergilius a compus Bucolicele.

De asemenea, nu trebuie luata foarte in serios parodia de propempticon adresata lui Maevius (Epoda a X-a), deoarece aceasta epoda reia un text apartinand lui Archilochos sau Hipponax. In mod vizibil, Horatius a fost cucerit de ironia insolenta a lui Archilochos, a carui opera si personalitate il atrageau. Atunci cand va evoca propria lui comportare la Philippi, se va compara cu vechiul poet grec: scutul lui cazand in mainile dusmanilor, poetul spunea ca va cumpara un altul la fel de bun. Este dificil sa masuram cu precizie datoria lui Horatius fata de Archilochos, data fiind starea mutilata a fragmentelor conservate din creatia poetului grec, dar inrudirea de spirit intre el si Horatius este evidenta. Aceeasi violenta si la unul si la celalalt, aceeasi preocupare pentru viata politica, aceeasi intensitate a pasiunii ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epodele Horatius
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
966 cuvinte
Nr caractere:
5 097 caractere
Marime:
11.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
epode, poeme
Predat:
la liceu
Sus!