Emoție de toamnă de Nichita Stănescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poet al formulelor neconventionale, osciland intre extreme, totdeauna preocupat de ineditul expresiei poetice, Nichita Stanescu ramane, si astazi, un creator de o singularitate incontestabila.

,,Emotie de toamna", care face parte din volumul ,,O viziune a sentimentelor", este o opera lirica, o poezie de dragoste, in care eul liric comunica, in esenta, inefabilul sentimentului de iubire, teama ca el va disparea.

Opera lirica este opera in care eul liric exprima in mod direct propriile trairi, prin intermediul figurilor de stil si al imaginilor artistice.

Titlul, o structura nominala, alcatuita din substantivul nearticulat in nominativ ,,emotie" si din atributul substantival prepozitional ,,de toamna", realizeaza legatura intre planul afectiv (interior) si cel exterior (al naturii), orientand discursul liric.

Eul liric este evidentiat prin prezenta marcilor lexico-gramaticale ale eului liric (pronume personale si reflexive, adjective pronominale, verbe la persoanale I si a II-a), dar si prin adresarea directa catre fiinta iubita (,,acopera-mi inima cu ceva").

Discursul liric debuteaza cu o propozitie cu caracter constatativ: ,,A venit toamna". Aceasta nu este totusi o simpla constatare a schimbarii anotimpurilor, ci sugereaza, in plan simbolic, diminuarea sentimentului de dragoste. Eul liric isi exprima in continuare disperarea, cerand iubitei un gest de revenire, o speranta in renasterea iubirii: "acopera-mi inima cu ceva,/ cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Emotie de toamna de Nichita Stanescu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
538 cuvinte
Nr caractere:
2 771 caractere
Marime:
9.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
toamna, nichita stanescu, discurs liric, poezie
Predat:
la liceu
Sus!