Două loturi caracterizarea personajului principal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In aceasta nuvela, Caragiale pune accent pe latura tragica a personajului, reiesita din imbinarea visului cu realitatea si pe trairile sufletesti ale eroului aflat intr-un moment esential al vietii, cand sansa i-ar putea schimba destinul.

Speranta ca soarta s-ar putea schimba printr-un noroc se concretizeaza prin doua bilete de loterie ce ar fi putut fi castigatoare.

Lefter Popescu, pe numele adevarat, Eleutheriu Popescu, este personajul principal al nuvelei Doua Loturi. Eroul simbolizeaza pe omul obisnuit care duce o viata modesta, ca slujbas marunt si umil, fara nici o sansa de a iesi din anominat. Numele sau, Popescu, este obisnuit, banal, iar Lefter simbolizeaza omul fara bani.

La chivute, vazand gramada mare de veghituri, devine nerabdator si simte o emotie puternica. Este dezamagit cand nu gaseste biletele si devine violent cu Taca, careia ii trage o palma. La berarie, trece prin cele mai cumplite stari. Este deprimat cand afla ca in sase luni, banii vor intra in fondurile loteriei; se simte vinovat cand seful sau ii arunca priviri de repros stiindu-l bolnav si cand capitanul Pandele il acuza de neglijenta, de indiferenta, de imprubenta. Cand afla ca tigancile au fost eliberate, devine manios si amenintator aruncand tot felul de invective la adresa autoritatilor; strigand ca se duce la parchet.

Lefter se simte atotputernic si nemuritor cand gaseste biletele. Dupa atata zbucium, este fericit, se considera cel mai norocos om de pe pamant: Numai Norocul traieste si va trai alaturi de vremea nemuritoare ca si el. Personajul este caracterizat direct, cu ajutorul descrierii : d. Lefter e linistit, acea liniste a marii care vrea sa se odihneasca dupa zbuciumul unui uragan. Cand afala ca biletele sunt necastigatoare, Lefter este cuprins de revolta impotriva autoritatilor, dar si inpotriva lui insusi, acuzandu-se de prostie faramargine : suntem noi prosti si nu ne-nvatam odata minte; Viceversa ! Asta-i sarlatanie ma-ntelegi ! Va invat eu minte pe dumneavoastra, sa umblati cu infamii. Personajul este disperat, isi pierde cumpatul : a-nceput sa se jeleasca, sa se bata cu palmele peste ochi si cu pumnii in cap. Lefter simbolizeaza omul obisnuit, aflat intr-o situatie neobisnuita. Zbuciumul interior, osciland intre bucurie si dezamagire, intre fericire si disperare duce la prabusirea pshologica a personajului.

Lefter Popescu este mai degraba un personaj tragic decat comic. Autorul priveste cu ingaduinta personajul; fara a-l ironiza.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doua Loturi Caracterizarea Personajului Principal
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
461 cuvinte
Nr caractere:
2 629 caractere
Marime:
8.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, caracterizare
Predat:
la liceu
Sus!