Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nuvela este o opera epica in proza de dimensiuni mai ample, cu un singur fir epic, actiunea fiind mai dezvoltata decat a schitei, la care participa, in general, un numar mai mare de personaje prezentate in mediul lor specific de viata, complex caracterizate.

Intriga: Domnul Lefter Popescu impreuna cu sotia, ingrijorati cauta cu disperare biletele de loterie castigatoare pe care barbatul le-a ratacit.

Expozitiunea: Lefter a cumparat doua bilete cu bani imprumutati, deoarece a auzit ca daca joaca asa sansele de castig cres, de la capitanul Pandele, caruia urma sa-i dea zece la suta din castig.

Capitanul, care isi notase numerele biletelor, isi anunta prietenul ca acestea iesisera castigatoare, insa Popescu nu le mai gaseste.

Desfasurarea actiunii: Sotii Popescu rascolesc casa timp de trei zile, pana cand acesta isi aminteste ca le-a pus in buzunarul jachetei cenusii. Ulterior, el afla de la sotia sa ca a vandut-o unei tiganci, Taca, in schimbul unor farfurii din portelan. Acesta infuriat sparge toate farfuriile si pleaca in cautarea tigancilor, desi madam Popescu l-a asigurat ca biletele nu se afla acolo. Insotit de capitanul Pandele si de comisarul Turtureanu o gasesc pe Taca, recupereaza jacheta, dar nu si biletele. Ele sunt duse la sectie, dar nu recunosc nimic la interogatoriu. Comisarul pleaca la berarie insotit de cei doi prieteni pentru a dezbate situatia. Dupa aceea chivutele sunt eliberate de un inspector, in lipsa comisarului.

Lefter se duce la casa tigancilor cu gand se le imbuneze pentru a-si recupera biletele, dar acesta este batut si alungat.

Ajuns acasa, afla dintr-o scrisoare a unui prieten ca este somat de seful sau sa se prezinte la serviciu, in caz contrar va fi destituit.

Domnul Popescu se intoarce la minister si cautand un dosar urgent, descopera biletele de loterie, in sertarul biroului.

Punctul culminant: Lefter fericit isi inainteaza demisia, apoi el pleaca sa-si incaseze castigul. Acolo bancherul il instiinteaza ca numerele erau inversate, fiecare fiind castigator la cealalalta loterie. Eroul socat de descoperire are o reactie violenta.

Deznodamant: Naratorul marturiseste ca nu cunoaste evolutia ulterioara a personajelor sale, intrucat il lasa pe cititor sa-si imagineze finalul intamplarii.

Lefter Popescu este personajul principal din nuvela Doua loturi de I. L. Caragiale. El era un slujbas marunt la un minister, care traia de azi pe maine, impreuna cu sotia sa, intr-o casuta cu salita si geamalc. Numele sau sugereaza lipsa banilor, saracia si umilinta. Este numele predestinat unui om care nu se bucura de vreun castig in viata.

Perspectiva de a deveni un om bogat peste noapte si ratacirea biletelor il marcheaza profund pe micul functionar, transformandu-se dintr-un om linistit in unul impulsiv si violent. Afland vestea cea mare intra in conflict cu toata lumea, si isi pierde increderea in ceilalti, inclusiv in sotia sa. Descoperind insa ca visul i s-a naruit definitiv prin festa pe ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doua Loturi - Varianta 11
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
593 cuvinte
Nr caractere:
3 224 caractere
Marime:
8.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, nuvela
Predat:
la liceu
Sus!