Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cunoscut prin comediile si schitele sale, Ion Luca Caragiale este un renumit nuvelist, si asa cum afirma si Garabeti Ibraileanu: Ca satiric, Caragiale e un pictor de moravuri; ca tragic, un pictor de strai sufletesti, cu alte cuvinte, satira lui este sociala, tragedia lui e psihologica. Nuvele lui, printre care si Doua loturi se situeaza intre tragic si grotesc, intre comic si macabru constituind un spectacol al lumii prin creatii realiste. Nuvela Doua loturi a fost publicata mai intai in Gazeta sateanului si inclusa apoi in Momente si scite aparuta in 1901. Tema nuvelei Doua loturi o constituie drama omului obisnuit, al carui destin este situat la limita dintre comic si tragic. Subiectul este luat din viata micilor slujbasi care doresc, printr-un castig intamplator, sa isi depaseasca umila conditie sociala.

Conflictul nuvelei este evidentiat de starile sufletesti ale lui Lefter Popescu, aflat intr-un moment esential al vietii, cand sansa i-ar putea schimba anonimatul in care se zbate. In aceasta nuvela, Caragiale pune accent pe tragedia psihologica a personajului principal, reiesita din imbinarea visului cu realitatea, zbuciumul launtric al eroului fiind construit cu o lucida ironie. Subiectul nuvelei prezinta fapte verosimile si poate fi simplu rezumat. Fiind o opera epica, principalele moduri de expunere sunt naratiunea si dialogul, iar actiunea poate fi structurata pe momentele subiectului. Nuvela incepe cu intriga, momentul cautarii febrile a biletelor de loterie, de catre Lefter Popescu si soria sa, deoarce barbatul le ratacise si, timp de trei zile cei doi rasturnasera casa pentru a o cauta. Episodul urmator il constituie expozitiunea prin retrospectva, in care autorul care este si narotor, explica la timpul trecut imprejurarile procurarii celor doua bilete. El precizeaza locul desfasurarii actiunii in Bucuresti, si timpul, intr-o toamna la inceputul secolului XX.

In urma cu trei zile, domnul Popescu, functionar marunt la un minister cumparase doua bilete de loterie, cu bani imprumutati de la capitanul Pandele.

Desfasurarea actiunii incepe in momentul in care Lefter isi aminteste ca biletele erau in jacheta cenusie cu care fusese imbracat cand isi cumparase biletele. Doamna Popescu daduse insa haina cu pricina unei chivute si luase pe ea zece farfurii. Enervat la culme, Lefter Popescu, dupa ce sparge toate farfuriile, pleaca impreuna cu capitanul Pandele, comisarul Turtureanu si doiu sergenti in mahalua Furfurigiilor ca sa recupereze jacheta si biletele. Tigancile neaga zgomotos ca ar fi gasit vreun bilet, insa Lefter, convins ca este mintit, descoase jacheta dar fara a de bilete. Lefter Popescu este nevoit sa se intoarca la serviciu intrucat seful lui, domnul Georgescu il intalnise la berarie si ii reproseaza absenta de la munca. Cautand niste acte in sertarul biroului, gaseste biletele, acesta constituind punctul culminant. Domnul Popescu se duce la banca sa depuna biletele dar constata ca erau ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doua Loturi Demon
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
643 cuvinte
Nr caractere:
3 630 caractere
Marime:
9.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!