Domnul Goe de IL Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scriitorul I. L. Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii romane. Opera sa reprezinta o oglinda a societatii romanesti de la sfarsitul sec. al-XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea. Temele abordate de prozator sunt, in principal, legate de coruptia politica si la nivelul institutiilor de stat, moravurile lumii bune a Bucurestilor ori educatia defectuasa din familie, caracterizate in schite ca: Bacalaureat, Lantul slabiciunilor, Un pedagog de scoala noua, Vizita si D-l Goe Titlu schtei de fata, alcatuit din doua substantive- unul comun (domnul) si celalalt propriu (Goe) dezvaluie de la inceputul intentiile satirice ale autorului, inversand cele doua universuri umane: cel al copilului si cel al adultului. Opera literara D-l Goe (inclusa in volumil Momente si schite, 1901) este un text epic, deoarece gandurile, ideile si sentimentele autorului sunt exprimate in mod indirect, prin intermediul actiunii si al personajelor. Apartinand genului epic, schita are o actiune care urmareste toate cele cinci momente ale subiectului.

In expozitiune sunt prezentate personajele, Goe si cele trei doamne, care asteapta pe peronul din Urbea X sosirea trenului care le va duce la Bucuresti, pentru urmarirea manifestarilor publice prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale, in data de 10 Mai. Se poarta o discutie referitoare la pronuntarea corecta a cuvantului marinar, fiecare dintre personaje pronuntand o varianta gresita a acestuia. In intrega, cei patru pasageri urca in vagon si, in timp ce doamnele ocupau un loc in cupeu, Goe ramane pe coridor, ca barbatii. Desfasurarea actiunii cuprinde intamplarile din timpul calatoriei. Mai intai Goe scoate capul pe fereastra, desi un tanar binevoitor il sfatuie sa nu faca acest lucru, pierzandu-si astfel palaria in care a carei panglica avea biletul. Vine conductorul, caruia doamnele sunt nevoite sa-i plateasca alt bilet si o amenda. Mama il cearta pe Goe, dar bunica ii ia apararea si din aceasta disputa, copilul tras de ambele parti se loveste de clanta usii. Situatia se incheie insa cu bine, Goe primind de la bunica o bereta, iar de la mama o ciucalata. Dupa aceea Goe se blocheaza in cabina de toaleta, fiind eliberat de catre conductor. Astfel, bunica se hotaraste sa stea cu baiatul in coridor. Actiunea atinge punctul culminant cand Goe trage semnalul de alarma si trenul se opreste. Calatorii se alarmeaza, personalul de serviciu se agita, dar nimeni nu poate sti cine a tras manivela, caci micutul dormea in bratele bunicii.

Deznodamantul reprezinta momentul in care trenul ajunge la Bucuresti si cele trei doamne, impreuna cu Goe, se suie intr-o birja si pleaca spre bulevard.

Intr-o opera epica, asa cum este si schita D-l Goe actiunea este pusa de autor pe seama personajelor, care participa la intamplari. In functie de importanta lor, acestea se clasifica in personaje principale, secundare, episodice si figurante. In opera de fata asa cum o arata si titlul, protagonistul este Goe. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Domnul Goe De IL Caragiale - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 913 cuvinte
Nr caractere:
8 653 caractere
Marime:
11.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la gimnaziu
Sus!