Doina Populară Frunză Verde Magheran

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Doina este o opera literara lirica, in versuri, specifica folclorului romanesc, prin care se exprima toata gama de sentimente, ce este insotita, de obicei, de o melodie adecvata.

Doina populara Frunza verde magheran, este cunoscuta si sub numele de Mehedinteanul. Aceasta este culeasa de catre Vasile Alecsandri si inclusa in volumul Poezii populare romanesti.

Prin urmare, aceasta opera are autor anonim.

Pentru a demonstra ca aceasta opera este populara, putem aduce cateva argumente. Se pot observa versurile scurte, usor de retinut, pentru a putea fi cantate, se observa prezenta eului liric, care este voinicul mehedintel, care a fugit de la parinti ca sa colinde codrii si sa se fortifice pentru a-i bate pe dusmanii tarii romanesti.

Se intalnesc multi termeni populari ca: frunza verde (element din natura), craca (creanga), a impanzi (a acoperi) etc.

In poezie, versurile sunt egale, iar primul vers este si titlul poeziei (fapt ce se intalneste frecvent in doinele populare). Aceste afirmatii demonstreaza faptul ca aceasta este o doina populara haiduceasca si, deci, o opera lirica, deoarece se intalnesc verbe si pronume la persoana I singular (verb - sunt nascut, pronume - eu, in mine), iar versificatia este proprie acestei specii literare.

Strofele sunt inegale, versurile sunt scurte si aproximativ egale, rima este pereche, masura versurilor este egala, cu exceptia ultimei strofe care este de 8 silabe si nu de 7 silabe ca restul, iar ritmul este trohaic.

Nici figurile de stil nu lipsesc din poezie, acestea fiind foarte numeroase. Se intalnesc cele retorice ca: Cine-a merge dupa el? - interogatie retorica, Aoleo! ce foc de dor! - exclamatie retorica, de asemenea intalnim si metafore frunzi de fag (la tara), ma arde focul (nu se poate abtine), epitete inima de otel (puternic, epitet metaforic) tipa sufletul (dorinta nespusa) etc.

Aceste sentimente sunt specifice taranului roman. in poezie, eul liric este orice taran roman animat de dorul voiniciei. In acest fel am demonstrat ca poezia Frunza verde magheran. este o doina populara de haiducie (de voinicie). ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doina Populara Frunza Verde Magheran
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
385 cuvinte
Nr caractere:
1 932 caractere
Marime:
4.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!