Dl Goe Caracterizarea Personajului Principal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin Goe I. L. Caragiale a creat un personaj cu o mare putere de generalizare, care ilustreza o tema frecventa in schitele sale: proasta educatie a copiilor in anumite familii. Aceasta tema este invaluita in schitele Vizita, Lantul slabiciunilor, Bacalaureat. Numele lui Goe sugereaza vulgaritatea, lipsa de masura si de control. Alaturarea acestui nume de formula politicoasa de referire domnul in titlu, creeaza un contrast comic, ilar. Se observa astfel intentia autorului de a ironiza, de a zeflemisi.

Goe este personajul principal al schitei. El se afla in centrul actiunii si, prin tot ce face, pune in evidenta ideea operei.

Autorul ii contureaza portretul folosind mai putin caracterizarea directa. Cele mai multe trasaturi sunt reliefate prin caracterizarea indirecta.

In mod direct, autorul afirma clar ca fiul si nepotelul era in centrul preocuparilor lor, ceea ce demonstreaza faptul ca Goe era obisnuit sa i se respecte toate capriciile, sa i se indeplineasca toate dorintele.

Caragiale nu cultiva portretul fizic. Si aici portretul fizic este sumar, redus la cateva detalii de vestimentatie, prezentate in mod direct: Tanarul Goe poarta un frumos costum de marinar, palarie de paie, cu inscriptia pe panglica le Formidable. Indirect se desprind informatii si despre mediul in care traia: intr-o familie instarita, care-si permite sa-i cumpere haine elegante, de la magazine de lux, cu firme celebre le Formidable. Trasaturile morale ale personajului sunt puse in relief prin diferite mijloace de caracterizare indirecta, fapte, comportare, mod de exprimare.

O prima trasatura evidenta este aceea ca este un copil lenes si rasfatat. Se complace in situatia de repetentie si pretinde sa fie recompensat anticipat ca sa nu mai ramaie repetent. Dialogul devine mijloc principal de caracterizare desi Goe nu are prea multe replici. Ele au insa o forta de sugestie deosebita prin modul in care sunt construite. Astfel dialogul de pe peron cu privire la forma corecta a cuvantului marinar este edificator. Goe are doar doua replici, destul de scurte dar care sunt incarcate de semnificatii privind caracterul personajului. Indirect ele dovedesc aroganta, obraznicia si lipsa de respect prin adresarea vulgara Vezi ca sunteti proaste amandoua? . El demonstreaza si lipsa de recunostinta fata de rudele sale care-i fac toate hatarurile. Prin a doua replica eroul se dovedeste incult.

Dialogul evidentiaza si o alta trasatura a lui Goe.

El este autoritar cu cele trei doamne. Isi impune punctul de vedere, care, desi este gresit, este acceptat si chiar admirat: -Apoi de! n-a invatat toata lumea carte ca dumneata! . Tot prin acest dialog se creeaza un contrast comic intre aparenta si realitate, intre replicile admirative ale femeilor privind stiinta sa de carte si situatia de repetent a lui Goe.

Prin caracterizare indirecta, din faptele si intamplarile petrecute in tren, in timpul calatoriei, se reliefeaza alte trasaturi de caracter ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dl Goe Caracterizarea Personajului Principal - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
808 cuvinte
Nr caractere:
3 849 caractere
Marime:
8.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, trasaturi
Predat:
la gimnaziu
Sus!