Dezumanizarea Lui Stavrache

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stavrache este personajul principal al operei In vreme de razboi. El reuseste sa se individualize de celelalte datorita maiestriei lui Caragiale ce urmareste cu deosebita atentie, dar si obiectivitate, modul in care aparentul om cu dare de mana, cu han la drum se transforma, fiind din ce in ce mai patruns de nebunia produsa de patima banului.

Initial, Stavrache este prezentat ca intruchiparea unui hangiu instarit, sigur de sine, sentiment incurajat de averea sa, insa ii este frica sa nu fie pradat de hoti: Hangiul era foarte multumit: om cu dare de mana, cu han in drum Cate nopti nu dormise el o clipa macar cum se cade, tragaand cu urechea si asteptad cu inima sarita pe musafirii de noapte! . Apoi, el apare ca un frate bun, capabil sa-si ajute fratele in orice situatie, chiar ca acesta sa-si piarda urma, trimitandu-l sa lupte, ca voluntar, pe front.

Bolnav de avere, Stavrache nu-si da seama ca, o data cu mostenirea averii fratelui sau, va prelua si frica de a nu o pierde. De fapt, lacomia sa, ce nu-i permite sa vada acest lucru, este vizibila in scenele in care-si trimite fratele pe front sau refuza brutal acea fetita ce-i cerea lucruri pe datorie. El devine un personaj complex, rotund, dupa definitia lui E. M. Foster. Stavrache isi primeste rasplata in mod progresiv: intre dezumanizare- de la obsesie la vedenie- si nebunie. Caragiale reda aceste stari in maniera naturalista: horcaieli, gemete, tremura Stavrache din tot trupul, cu chipul ingrozit, cu parul valvoi, cu mainile inclestate, cu gura plina de spuma rosie, tranteste masa facand-o tandari, are porniri criminale, iar cand este imobilizat scuipa, rade cu hohot, canta popeste. Desi, din punct de vedere al legii, el a intrat legal in stapanirea averii fratelui sau, Stavrache este chinuit de gandul ca fratele sau s-ar putea totusi intoarce si atunci el ar putea pierde averea castigata atat de usor. Stavrache este navalit de cosmaruri prin care fratele sau se intoarce si mereu poarta o lupta cu acesta pentru supravietuire. In realitate, lupta aceasta este una prin care el se lupta cu sinea sa, in care fratele ii apare in diferite ipostaze. In primul cosmar Popa Iancu ii apare ca un ocnasi. Stavrache il cearta ca si-a facut neamul de ras, dar mai are inca sentimente umane, fiindu-i mila de fratele sau: Lui d-l Stavrache i s-a facut mila; s-a repezit sa-l ridice ca sa-l puie pe pat: nu-l putea lasa sa moara ca un caine. In al doilea cosmar fratele ii apare in ipostaza de capitan. De data aceasta Stavrache manifesta porniri animaniale, incercand sa-l ucida: Hangiul se repede salbatic si apuca de gat pe capitan il strange din ce in ce mai tare: simte cum degetele-i patrund in muschii grumazului strivindu-i, afundand beregata, sfarand incheietura cerbicii In final, el este invins de propria patima, pe cand fratele sau trebuie sa se recunoasca o victima a sortii.

Personajul principal al nuvelei este surprins atit din perspectiva sugerata prin ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezumanizarea Lui Stavrache
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
598 cuvinte
Nr caractere:
2 767 caractere
Marime:
8.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, dezumanizare
Predat:
la gimnaziu
Sus!