1. Personalitatea scriitorului
"Eminescu, scria Nicolae Iorga in 1909, se deosebeste de toti scriitorii vremii sale si prin aceea ca opera lui intreaga n-are nici cea mai slaba masura si supt nici un raport caracterul local, provincial, ci numai caracterul general romanesc. E cel dintai scriitor roman care scrie catre toti romanii intr-un grai pe care romanii de oriunde il pot recunoaste ca al lor. Nascut in coltul de catre granita al Moldovei de Sus, crescut in Bucovina, apoi scolar intr-un asezamant ardelean, in sfarsit studiind la Viena intre romanii din toate partile, care supt indemnul lui pun la cale inaintea mormantului din Putna a lui Stefan cel Mare cea dintai serbare a sufletului, a traditiilor, a gloriei romanesti, care sunt ale tuturor celor de sangele nostru si de limba noastra, infratit apoi cu poporul prin strabaterea adanca a tainelor cantecului multimilor - Eminescu e intruparea literara a constiintei romanesti, una si nedespartita."
(...) "Romanul care s-a simtit acasa in toate straturile, tinuturile si ramurele neamului sau, a fost un om politic prin lumina gandului si puterea trainica a scrisului sau, prin simbolul de unitate cuprins in fiinta sa literara, in inspiratia si gandul sau. Intemeindu-se pe tot ceea ce simtim noi, el s-a ridicat intr-un nebiruit avant pe culmile culturii moderne. De aceea el e vrednic de pomenire oriunde se lupta cu intunericul adanc si cu vantul vrasmas o licarire din constiinta neamului."
In anul 1875, Vasile Gr. Pop, unul dintre cei dintai istorici literari romani, in cartea sa Conspect asupra literaturii romane si literatilor ei de la inceput si pana astazi in ordine cronologica, avea sa caracterizeze personalitatea lui Mihai Eminescu, cu o intuitie si rafinament intelectual deosebit: "Unul dintre cele mai frumoase talente si am putea zice cel mai impozant talent ivit pe scena noilor miscari a literaturii noastre este fara indoiala Mihai Eminescu."
Valoarea lui Mihai Eminescu a fost remarcata in conditiile in care poetul publicase doar 12 poezii in Familia si 11 poezii in Convorbiri literare, precum si nuvela Sarmanul Dionis, considerata un "margaritar pretios".
Vasile Gr. Pop citeaza in medalionul realizat lui Mihai Eminescu aprecierea pe care i-o facuse Titu Maiorescu inca din 1872 in studiul sau Directia noua in poezia si proza romana, apreciere prin care fixeaza definitiv personalitatea literara si culturala a poetului: "Cu totul deosebit in felul sau, om al timpului modern, deocamdata blazat in cuget, iubitor de antiteze cam exagerate, reflexiv mai peste marginile iertate, pana acum asa de putin format incat ne vine greu sa-l citam indata dupa Alecsandri, dar in fine poet, poet in toata puterea cuvantului, este domnul Mihai Eminescu.
De la domnia sa cunoastem mai multe poezii publicate in Convorbiri literare, care toate au particularitatile prezentate mai sus, insa au si farmecul limbajului (semnul celor alesi), o conceptie inalta si pe langa aceste (lucru rar intre ai nostri) iubirea si intelegerea artei antice."
Concluziile lui Titu Maiorescu vor fi concretizate in studiul Eminescu si poeziile lui - 1889, studiu in care, intr-o sinteza stralucita, Titu Maiorescu va da masura capacitatilor sale intelectuale, certificand in timp prezenta nemuritoare a geniului eminescian. Astfel, memorabila apreciere care incheie studiul mentionat nu numai ca a fost validata in timp, dar ea constituie o prelungire in timp, in eternitate: "Acesta a fost Eminescu, aceasta este opera lui. Pe cat se poate omeneste prevedea, literatura poetica romana va incepe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui si sub forma limbei nationale, care si-a gasit in poetul Eminescu cea mai frumoasa infaptuire pana astazi, va fi punctul de plecare pentru toata dezvoltarea viitoare a vestmantului cugetarii romanesti."
Toti cei care au scris despre Eminescu, de la noi sau din alte parti ale lumii, au confirmat previziunea lui Maiorescu.
Poetul "nepereche", cum avea sa-l numeasca George Calinescu, cel care a dat masura geniului creatiei romanesti, ca valoare absoluta, inscriindu-se in galeria valorilor universale, Eminescu va fi stralucit evocat in vastul si neintrecutul studiu elaborat de Rosa Del Conte: Eminescu sau despre Absolut, aparut la Editura Dacia din Cluj in anul 1990.
1. Rosa Del Conte - Eminescu sau despre Absolut.
2. I.Coteanu - Modele de analize literare si stilistice.
3. Titu Maiorescu - Directia noua in poezia si proza romana.
4. Titu Maiorescu - Eminescu si poeziile lui.
5. Vasile Gr. Pop - Conspect asupra literaturii romane si literatilor ei de la inceput si pana astazi in ordine cronologica.
6. Tudor Vianu - Arta prozatorilor romani.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.