Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nu exista poezie acolo unde nu este nici o organizatiune, nici o structura, intr-un cuvant nici o idee poetica. Cand zicem idee poetica am putea fi intelesi gresit. S-ar putea crede ca poezia trebuie sa aiba un cuprins inteligibil, notional, ca de pilda cutare poezie de Eminescu care contine o filozofie. Nu e vorba de aceasta. Orice poezie, intrucat exista ca atare, trebuie sa apara ca o structura, ca o organizatiune, in care partile se supun intregului. Voim sa afirmam ca o poezie nu e un conglomerart de imagini frumoase in sine, de sunete frumoase in sine, ci e un fenomen care incepe abia cu aparitia unei organizatiuni, adica a unui sens general. Ornamentatiunea unui chilim nu are nici un inteles, dar are un sens, o orientare, un ritm care constituie forma, structura.

Aceasta propozitie provizorie o putem demonstra prin analiza teoriilor unei miscari poetice si artistice care a facut valva odata, si anume ale Dadaismului. Multi vad in aceasta miscare un semn de dementa colectiva, de morbiditate, si deplang inraurirea ei nefasta. Dadaistii nu erau nebuni, ba unul dintre ei, Andre Breton, scriitor de talent, este chiar medic neurolog. A intrat un spirit de farsa, acea vesnica dorinta a boemului de a epata pe burghez, precum si intentia probabil de a patrunde prin violenta in istoria literaturii. Un poet valoros risca sa nu intre intr-o istorie a literaturii, in vreme ce un farsor patrunde. Trebuie sa admitem ca dadaistii sunt niste farsori inteligenti, cu multa cultura.

In februarie1916, germanul Hugo Ball infiinteaza la Zurich Cabaretul Voltaire, unde impreuna cu romanul Tristan Tzara, cu alsacianul Hans Arp si compatriotul Richard Huelsenbeck organizeaza expozitii de pictura si recitaluri de poezie si de muzica. La 8 februarie Tristan Tzara procedeaza la botezarea noului curent, care avea oarecari precursori, in chipul urmator: el vara la intamplare cutitul de taiat hartie intr-un Larousse si da de cuvantul Dada, care e in capul coloanei din dreapta si inseamna Cheval, dans le langage des enfants. Fig. et fam. Cest son dada, cest son idee favorite. Curentul fu deci numit Dada. Grupul publica intai Le Cabaret Voltaire (iunie 1916), apoi Buletinul Dada (5 numere, din iulie 1917 in mai 1919) si in sfarsit Cannibale (1920). Ce insemna propriu-zis Dada? Nimic. E un cuvant luat la intamplare. De aici se desprinde principiul ca autorul renunta definitiv la orice proces de organizatiune, ba chiar la orice activitate. Poezia devine o simpla opera a hazardului. Dadaismul e o curata negatiune. Dadaistii cei mai cultivati protesteaza in fond impotriva ideii umflate de arta, de tehnica, impotriva rutinei clasice, a excesivei constiinte estetice. Din negatiunea bombastica a Dadaismului rezulta totusi adevarul ca opera isi are structura ei necesara si nu e o simpla aditiune de cuvinte obiectiv frumoase. A insira cuvinte scoase din palarie la intamplare este a afirma ca poezia e in fond rezultatul unui hazard, al unui har, nu al ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs De Poezie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 990 cuvinte
Nr caractere:
10 777 caractere
Marime:
12.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!